130 godina od osnivanja osnovne škole

Prigodnim program juče je završeno trodnevno obeležavanje 130 godina od osnivanja osnovne škole u Medveđi.

„Odobravam da se u Medveđi, srez Jablanički, okrug Toplički otvori osnovna škola. Politička opština sačinjavaće i školsku opštinu medveđsku.“ ukaz je ministra prosvete i crkvenih dela dr Vladan Đorđević donet 26. septembra 1888. godine. Ovim ukazom škola u Medveđi dobila je dozvolu za rad, rekla je direktor OŠ „Gornja Jablanica“ Slavica Đonić, prilikom dodela zahvalnica za pomoć i podršku školi.

„Opstanak ove vaspitno-obrazovne ustanove bio je trnovit i težak. Vekovna borba ljudi za očuvanje teritorije na ovim našim prostorima koje vetrovi zla nisu zaobilazili. Borba za slobodu, ljudska prava, stvaralaštvo uvek sa jednim ciljem kvalitetniji i bolji život prožima se kroz vekove“ istakla je Đonić u svom govoru.

„Slavimo 130 godina postojanja osnovne škole koja je do pre desetak godina nosila ime narodnog heroja poreklom iz Medveđe. Jubileji su prava prilika za čestitke, slavlje i osvrt na prošlost,  pogled u budućnost. Kroz sve promene koje je prošla naša škola, uspela je da sačuva svoj identitet, kontinuitet i prepoznatljivost“ rekao je predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić obraćajući se prisutnima.

Svidja vam se članak: