9. Međunarodna konferencija o mineralnim resursima „Pokretačka snaga ekonomskog razvoja“

Na nedavno održanoj dvodnevnoj Кonferenciji o mineralnim resursima u Beogradu, međunarodnog karaktera, učešće je uzela i opština Medveđa predstavljanjem svojih rudnih potencijala i ostalih mineralnih resursa.

Ovogodišnja konferencija je pružila dragocen uvid u informacije o rudarsko-geološkim projektima u Srbiji i drugim zemljama, na kojoj su predstavljeni primeri najbolje prakse u domenu održivog rudarstva, o izazovima sa kojima se sreću žene rukovodioci u rudarskoj industriji, o inovacijama u rudarskoj opremi i tehnologijama, kao i o mogućnostima finansiranja u geologiji i rudarstvu, zatim o uticaju rudarstva na lokalnu samoupravu, o važnosti projektnog finansiranja u rudarskom sektoru i ostale važne teme. Predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić uzeo je aktivno učešće u drugom danu ove prestižne međunarodne konferencije. U okviru svog govora na konferenciji, predsednik je predstavio resurse opštine Medveđa i predstavio sve firme koje učestvuju u istraživanjima i rudarstvu.

Pored toga naveo je benefite ali i mane rudarstva i procesa rada rudarskih postrojenja. U drugom delu panela zainteresovani učesnici mogli su da postave pitanja i saznaju bliže o samoj opštini Medveđa, njenim osobenostima i resursima. Brojni zvaničnici su uzeli učešće na ovoj konferenciji kao i eksperti iz sektora rudarstva, između ostalih, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, prof. dr Stevica Deđanski, Ambasadorka Кanade u Srbiji Кeti Čaba, kao i ambasadori Velike Britanije, Australije, Finske, Švedske i brojni predstavnici asocijacija i firmi u ovom sektoru. U svom obraćanju, predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić istakao je da od prošlogodišnje konferencije do danas, opština Medveđa prešla veliki put. Lokalna samouprava je dala sve od sebe da stvori pozitivnu klimu za investiranje u svim oblastima, uredi saobraćajnu infrastrukturu i vodi adekvatnu socijalnu politiku kako bi usporili i zaustavili odliv stanovništva. Ono što se nije promenilo za proteklih godinu dana je to, da je rudarstvo bila i ostala glavna pokretačka snaga naše ekonomije i sektor koji zapošljava najveći broj ljudi na teritoriji opštine Medveđa.

„Našu malu opštinu Bog nije štedeo na prirodnim bogatstvima. Imamo Sijarinsku banju sa jedinstvenim gejzerom i 18 izvora mineralne vode, zatim Lece rudnik zlata, olova i cinka, Mermerni oniks u Sijarinskoj Banji, poludragi kamen među kojima su opal, kalcedon, ahat, ametist. Najveći prirodni potencijal je rudnik Lece i na neki način sudbina ovog rudnika je i sudbina opštine Medveđa. S obzirom da se vrše i dalja istraživanja na teritoriji naše opštine evidentno je da je rudarstvo grana privrede koja će i u budućnosti biti motor razvoja opštine Medveđa zajedno sa turizmom i svim potencijalima i blagodetima koje pruža Sijarinska banja. Na prostoru opštine Medveđa pored eksploatacije u rudniku Lece istražno polje rudnika pokriva kompanija: Metalfer Steel Mill d.o.o. dok u ataru sela Tulare istraživanje vrši “Dunav minerals”, a odnedavno i Jantar grupa. Metalfer vrši geološka istraživanja na području opštine Medveđa. Dosadašnja ulaganja u istraživanja od strane Metalfer grupe su 3 miliona eura dok je planirani obim investicije preko 25 miliona. Saradnja lokalne samouprave sa Dunav minerals-om uvek je bila na visokom nivou. Pored upošljavanja lokalne radne snage, Dunav minerals je i putem donacija pomogla društvenu zajednicu u Medveđi. Ova kompanija je Domu zdravlja u Medveđi donirala gume za vozilo hitne pomoći, zatim neophodne lekove kao i komunalne troškove za sva domaćinstva u selu Tularu gde vrše istraživanja. Pored ovih, donirali su i 4 kompleta košarkaških tabli sa obručom i mrežom. Ukupna vrednost donacija od strane kompanije u 2019. godini bila je preko 390.000,00 dinara“- istakao je dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa u svom obraćanju. Predstavnik Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva ocenio je da srpski rudarski sektor ima ogroman potencijal za rast i stvaranje novih radnih mesta u našoj zemlji. Prema istraživanju Svetske banke, Srbija ima jaku šansu da bude lider i učestvuje u budućnosti Evrope, ali da je, kaže, ključno pitanje da li je Srbija spremna da iskoristi tu priliku, zaključak je sa panela konferencije.

Svidja vam se članak: