Brnabićka sa šefom OEBS-a u Srbiji o medijskim zakonima

Premijerka je navela da je planirano da se javna rasprava o medijskim zakonima održi narednog meseca, u trajanju od nekoliko nedelja. Radna grupa za izradu zakona o javnom informisanju i medijima i ekspertska radna grupa za zakon o elektoronskim medijima u potpunosti su završile svoj posao na izradi predloga ovih važnih medijskih zakona. Predstavnik RAB Srbija u Radnoj grupi za izradu Zakona o javnom informisanju je bila Maja Rakovic, predsednica RAB Srbija.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji ambasadorom Janom Bratuom o o medijima.

Brnabić je na sastanku u Vladi Srbije istakla da joj je bilo važno da se sastane sa Bratuom pre početka javne rasprave o medijskim zakonima – Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima.

Radna grupa za izradu zakona o javnom informisanju i medijima i ekspertska radna grupa za zakon o elektoronskim medijima u potpunosti su završile svoj posao na izradi predloga ovih važnih medijskih zakona. Predstavnik RAB Srbija u Radnoj grupi za izradu Zakona o javnom informisanju je bila Maja Rakovic, predsednica RAB Srbija.

Premijerka je navela da je planirano da se javna rasprava održi narednog meseca, u trajanju od nekoliko nedelja.

Bratu je rekao da je donošenje Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima korak u pravom smeru i da OEBS u potpunosti podržava jačanje nezavisnosti medija kroz donošenje kvalitetnih zakona.

Brnabić je napomenula da se na izradi ovih nacrta zakona radilo dugo i posvećeno, kao i da se o njima razgovaralo u okviru dijaloga o medijskoj strategiji, u kojoj su učestvovala i novinarska udruženja, nevladine organizacije kao i predstavnici civilnog društva.

Ona je istakla da će javna rasprava o ovim nacrtima zakona koja nas očekuje biti široka i sveobuhvatna, kao i da se neće održavati samo u Beogradu, već i u drugim gradovima u Srbiji.

Prema njenim rečima, nacrti zakona će biti dostupni celokupnoj javnosti i u elektronskom formatu, te će svi zainteresovani moći da se na vreme upoznaju sa njima i daju svoje komentare.

Bratu je pozdravio ovakav pristup Vlade Srbije i izrazio zadovoljstvo što su nacrti medijskih zakona sve bliži parlamentu.

On je dodao da će Misija OEBS-a u potpunosti pratiti nastavak procesa, i poručio da će pomoći na svaki mogući način.

Sastanku je prisustvovao i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Svidja vam se članak: