Budžet opštine Medveđa u 2020. infrastrukturni

Predlog budžeta opštine Medveđa za 2020. godinu u iznosu od 651.749.188,00 dinara usvojen je na III sednici Skupštine opštine Mevdeđa održanoj 17. decembra ove godine.

Izrada budžeta lokalne samouprave za narednu godinu bitna je stavka za funkcionisanje svake jedinice lokalne samouprave. Prilikom definisanja budžeta, od značajnih faktora uspeha za donošenje valdnog budžeta izdvajaju se njegovo uvremenjeno planiranje i pomno praćenje procedure usvajanja. Zakonska obaveza svake lokalne samouprave je da se ova tačka dnevnog reda usvoji na sednici najkasnije do 20. decembra. Prilikom izrade budžeta, stručne službe opštine Medveđa sprovele su anketiranje i konsultacije sa predstavnicima mesnih zajednica. Građanima je omogućeno da upućuju predloge, a održano je i nekoliko sastanaka sa indirektnim korisnicima, kako bi se sredstva predvidela realno i racionalno i kako bi ista prevashodno bila usmerena na razvoj.

Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić, ističe da je zadovoljan načinom izrade jer su ispoštovane sve procedure, kao i transparentnost prilkom procesa usvojenja budžeta. Za puteve na teritoriji opštine Medveđa je u narednoj godni predviđeno 88 miliona dinara, od čega je za asfaltno održavanje opredeljeno 30 miliona, dok je 58 miliona dinara namenjeno uređenju lokalnih puteva. Za zapošljavanje je u narednoj godini predviđeno 3 miliona dinara u okviru javnih radova, što opštinu Medveđa stavlja na prvo mesto u Jablaničkom okrugu. 10 miliona dinara predviđeno je za eksproprijaciju, tj. za kupovinu zemljišta, a za podsticaje u razvoju poljoprivrede 15 miliona dinara. 10 miliona namenjeno je razvoju preduzetništva, čime opština Medveđa nastoji da podrži mala preduzeća. Za udruženja građana predviđeno je 2 miliona, za sport je predviđeno 15 miliona, za medije 5 miliona, za verske zajednice 3,5 miliona, uzimajući u obzir broj verskih objekata obe verske zajednice. Za uređenje Medveđe i Sijarinske banje izdvojeno je 26 miliona, budući da su 2019. značajna sredstva uložena u parterno uređenje,

Arsić smatra da je ovako koncipiran budžet okrenut ka infrastrukturi, poljoprivredi, zapošljavanju, mladima, i nada se da će ovakav budžet doprineti ekonomskom osnaživanju i povećanju standarda, a u cilju zadržavanja ljudi u Medveđi.

Svidja vam se članak: