Čelnici gradova i opština sa Krkobabićem rešeni da ožive sela Srbije

Vlada Republike Srbije je u junu mesecu ove godine, na predlog Ministarstva za brigu o selu, donela „Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu.“

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu održao je juče radni sastanak sa čelnim ljudima svih jedinica lokalnih samouprava sa teritorije Republike Srbije. Ispred lokalne samouprave opštine Medveđe, sastanku je prisustvovao pomoćnik predsednika opštine Medveđa, Nikola Andrejević.

 


„Svi zajedno, sa predstavnicima lokalnih samouprava, krećemo u jedan izuzetno važan posao – vraćanje života u napuštena seoska domaćinstva. Ova misija će trajati. Ja se nadam da će ovo što danas otpočinjemo, raditi i generacije posle nas, a cilj je jedan jedini – vratiti život u sela Srbije. Ako žive sela Srbije živeće i Srbija.“ rekao je Krkobabić.

 

 

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih
mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

 

Prema podacima Akademijskog odbora za selo u Srbiji ima 200.000 praznih kuća – 150.000 kuća čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća kojima se ne zna vlasnik.
Za ovaj program opredeljeno je pola milijarde dinara, a sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava – do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Svidja vam se članak: