Dobitnik NIN-ove nagrade gostovao u Leskovcu

Dejan Atanacković, dobitnik NIN-ove nagrade, u Leskovačkom kulturnom centru brojnoj publici predstavio је svoje delo „Luzitanija“ za koje je dobio Ninovu nagradu za 2017. godinu

Atanacković je tako postao 64. dobitnik NIN-ove nagrade, a odluku je doneo žiri koji je radio u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik).

Roman Luzitanija, u izdanju izdavačke kuće „Besna kobila“, zamišljen je kao utopijska priča iz beogradske psihijatrijske bolnice tokom Prvog svetskog rata. Ova psihijatrijska bolnica smeštena u Doktorovoj kuli, poznata i kao  „Dom za s uma sišavše“ je, tokom okupacije, zvanično bio van nadležnosti okupatora koji je tu eksteritorijalnost dodelio bolnici, po svoj prilici ne bi li se lišio komplikovanih obaveza.

U svom romanu Atanacković vešto prepliće red stvarnosti, red činjenica i red ludila ostavljajući tako mogućnost čitaocima da „čitaju između redova“. U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost.

U odluci žirija koji je Atanackoviću dodelio nagradu stoji:
„U romanu „Luzitanija“ pripoveda se fantazmagorijsko alegorijska povest iz vremena Prvog svetskog rata. Ukrštajući erudiciju i snažnu imaginaciju Atanacković stvara kompleksnu sliku sveta u kojoj se ludilo doživljava kao ostrvo razuma u sveopštoj sumanutosti ratne stvarnosti.“

O knjizi su govorili mr Biljana Mičić i Dragan Radović a odlomke je čitao sam autor.

Dejan Atanacković, rođen je 1969. godine u Beogradu i u umetničkim krugovima poznat je po više samostalnih izložbi i kustoskih projekata. Pojedini njegtovi radovi deo su muzejskih i privatnih kolekcija. Sarađuje sa muzejom prirodnih nauka u Firenci na predmetu „Body Archives“  posvećenom istoriji predstava ljudskog tela i predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci gde živi i Sijeni.

Zoran Jovanović

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Kultura s juga“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Leskovca. Stavovi izneti u ovom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Svidja vam se članak: