Ima li karate budućnost u Medveđi?

„Karate nije samo poseban oblik samoobrane, već je borilačka veština koja pruža priliku za prihvatanje zdravog i uravnoteženog načina života koji objedinjuje telesno, umno i duhovno.“

Lokalna samouprava opredelila je za sportska udruženja i klubove u 2017. godine 6 miliona dinara, od čega je karate klubu  Jablanica dodeljeno 500.000 din. Taj novac dovoljan je za osnovne potrebe kluba, dok naši uspešni sportisti poput Nikole Mladenovića, učestvuju na turnirima koji iziskuju mnogo veća novčana sredstva. Do sada Nikolina porodica finansirala je većinu odlazaka na razna prvenstva u zemlji i inostranstvu.

Poslednji u nizu ovogodišnjih turnira bilo je svetsko prvenstvo u Egeru u Mađarskoj, gde je Mladenović, pored visokog šestog mesta zaradio i povredu nosa, zbog čega je bio prinuđen da odustane od daljeg takmičenja.

U toku ove, kao i prethodne godine karate klub Jablanica je u Medveđu doneo brojne medalje. Među njima su: zlatna sa međunarodnog turnira „Toplica Open“, bronza sa Evropskog prvenstva u Subotici, bronza u borbama pojedinačno na prvenstvu Srbije… Nikola Mladenović je u 2016 proglašen za najboljeg sportistu u Medveđi.

Bez obzira što su teški uslovi za treniranje, što karatisti nemaju opremu, što finansiraju većim delom svoja putovanja na takmičenja, što Mladenović nije plaćen iako trenira mlade naraštaje, entuzijazam i dobra volja ne nedostaju. Deca među kojima su Mitar Papović, Pavle Đorđević i Nemanja Marković kažu da ako Nikola prestane da ih trenira, karate napuštaju i oni. Inače, ova deca već beleže zavidne rezultate. Na internacionalnom karate turniru „IPPON CUP 2017.“ na kome je nastupilo 712 takmičara iz 40 klubova Makedonije,Bugarske,Crne Gore i Srbije osvojeno je  osam medalja u pojedinacnim nastupima i jedna u ekipnom nastupu.

Svidja vam se članak: