IZLOŽBA RADOVA DRAGANA DRAGA DRAGOVIĆA

Otvaranje izložbe,četvrtak, 26.08.2021 od 12:00 u Kulturnom centru Medveđa. Ulaz Slobodan.

Dragan Drago Dragović, rođen je u Medveđi 1960 godine. Živeo je u Majdanpeku i Americi. Slikarstvom se bavi više od 30 godina. Izlagao je u zemlji i svetu. Od pre nekoliko godina je povratnik u selu Pusto Šilovo kod Medveđe,e gde živi i stvara.

Zaizložbu u Medveđi spremio je više od 100 dela u tehnikama: akvarel, sklulptura, crteži i ikonopis.

Akvareli Draga Dragovića odišu svežinom i pozitivnošću. Šarm njegovih radova jeste u tome što oni nemaju ambicije monumentalnosti ali poseduju lepotu u iskrenosti i jednostavnosti. Motivi koje Drago iskazuje kroz svoje akvarele, često su povezani i sa područjem opštine Medveđa. Nađu se i slike stare balkanske arhitekture kuća i okućnica. Boje koje preovlađuju u njegovim radovima izazivaju spokoj i svest o skladu u onome koji ih posmatra. Zelena, plava, žuta i oker boja preovlađuju, prošarane belim površinama i zajedno čine jedinstvenu celinu koja opušta i odmara.

Skulpture koje Drago stvara u drvetu su još jedna njegova oblast interesovanja. Predstavljaju likove iz istorije kao i ljude snažnih karakternih crta, brđana Gornje Jablanice. Među njima se nađe i koje mitološko biće.

Ikone, relikvija svakog Srpskog doma, u tehnici boja na drvetu su početak Dragovog interesovanja za srpsku srednjovekovnu ikonografiju.

 

Crteži u tušu, njih više desetina, apstraktni, živi, ornamentisani odaju svu kreativnost i umetničku srž koju dotiče Drago.

Svidja vam se članak: