Jankovići – Pioniri seoskog turizma u opštini Medveđa

Svaki početak je težak, pa tako i sama odluka da porodica Janković krene sa realizacijom projekta izgradnje smeštajnih objekata za turiste željne sela i prirode. Ali,kako to obično biva, gde ima volje ima i napretka, pa je tako na porodičnom imanju u selu Bogunovac, Dragan sa suprugom Jelenom i troje dece podigao zanimljiv kompleks, nalik na brvnare sa razglednica.


Kako sami kažu, sve ovo je tek početak, iako su prve goste već ispratili. Brvnara trenutno može da primi četiri putnika namernika. Opremljena je po svim standardima i zadovoljava većinu zahteva koje prosečan gost ima. Ali, nije draž u komforu, koji ne nedostaje. Poenta cele priče je u prirodi, okruženju, čistom vazduhu i životinjama koje Jankovići čuvaju na svojoj farmi. U pitanju je farma ovaca i koza, od čijeg mleka se proizvodi vrhunski sir. Sira na zalihama nema, jer redovni kupci znaju šta valja, tako da koliko god da proizvedu, sve prodaju.

 

 

Janez, kako domaćina oslovljavaju svi stanovnici opštine Medveđa kaže da je veći deo posla oko izgradnje brvnara uradio sam, ali i da je imao nesebičnu pomoć kolega i prijatelja. Novac obezbedjuju sami, jer iako postoje fondovi i projekti za pomoć seoskom turizmu, procedura je komlikovana. Naime, finansiranje je potrebno izvršiti iz sopstvenih ili kreditnih (bankarskih) izvora da bi se po okončanju projekta u celosti, realizovala odobrena bespovratna sredstva. Sada, kada je jedan deo projekta pri kraju i kada su prvi gosti počeli da dolaze, razmišljaju i o marketingu, ali i o kategorizaciji smeštaja što će doprineti boljoj i široj vidljivosti gazdinstva.

 


Jelena i Dragan kažu da bavljenje ovim poslom zahteva puno odricanja, rad od jutra do mraka, ali kako su oboje posvećeni poslu, a deca pripomažu, raduju su budućem uspehu. Takodje, pozivaju sve iole hrabre poljoprivrednike da se odvaže i krenu njihovim stopama. Za svaku sugestiju i pomoć spremni su da pruže podršku.

Svidja vam se članak: