Koliko putnika-toliko polazaka

Zbog pandemije izazvane korona virusom redukovan je putnički saobraćaj na relaciji Medvedja-Leskovac-Beograd. Redukovan je, kažu svi prevoznici, i zbog smanjenog broja putnika.


Podsetimo, pre par godina Niš-ekspres ukinuo je liniju Niš-Medvedja zbog,kako su naveli, apsolutne neisplativosti. Nakon toga, preduzeće Jugotrans iz Bobista, koje redovno saobraća na liniji Sijarinska Banja-Leskovac ukida pojedine polaske,ali iz ovog preduzeća kažu da je to samo privremeno, zbog trenutne situacije sa koronom. Medjutim,ono sto najvise brine naše sugradjane koji putuju za i iz Beograda jesu polasci u ranim jutarnjim satima iz Medvedje i kasnim popodnevnim iz Beograda i da li ti autobusi uopste saobraćaju iz Medvedje i iz Leskovca do Medvedje.


U transportno-uslužnom preduzeću Kanis dobili smo možda najkompletniji odgovor. Kažu da se situacija menja bukvalno iz dana u dan. U toku ove nedelje polazak u 22 I 30 iz Sijarinske Banje je siguran za Beograd, a takodje i linija u povratku iz Beograda do Medvedje u 15 i 50 iz Beograda. U Simplonu je situacija nešto drugačija. Polazak iz Beograda u 16 I 30 za sada je siguran samo do Lebana, dok ce ukoliko bude putnika za Medvedju,autobus saobraćati i u tom pravcu. Ako autobus uveče dodje do Medvedje,onda će biti i jutarnjeg polaska u 04 i 45 za Beograd. Nadležni iz Kanisa poručuju da je jako teško da se održi kontinuitet u saobraćanju,slažu se i iz Simplona. U cilju dobrih kolegijalnih odnosa, putinici koji su sinoć došli iz Beograda do Leskovca preuzeti su iz Simplona i Kanisom došli do Medvedje.
Takodje,veliki problem predstavlja medjugradski saobraćaj,jer prvi polazak iz Medvedje za Leskovac je AP Lasta u 7 I 20,tako da putnici koji rade u Lebanu i u Leskovcu,a koriste usluge autobuskog prevoza, nemaju nikakvu mogućnost da trenutno ranije krenu na posao. Kako smo saznali od svih prevoznika koji trenutno saobracaju na teritoriji opštine Medvedja, za sada ,mozda i do aprila meseca ovaj problem neće biti rešen.Zbog situacije sa korona virusom prevoznici se pozivaju na mogućnost redukcije polazaka koje im je odobrilo nadležno ministarstvo.

 
 

Što se tice prevoza na lokalu, izborom autoprevoznika Mija da obavlja prevoz djaka I putnika situacija se normalizovala i uspostavljen je saobraćaj na celoj teritoriji opštine Medvedja. Iz ovog preduzeća su spremni da prošire jos neke linije iako nisu obuhvaćene ugovorom sve u cilju da svakom putniku I djaku sa naše teritorije bude omogućen prevoz.

 


 

      Stav svih prevoznika je da ekonomska isplativost apsolutno ne postoji,odnosno da je broj putnika izuzetno mali.Kako iseljavanje sa naše teritorije i dalje traje ovaj problem biće sve veći I veći,broj putnika sve manji a putovanje autobusom iz Medveđe za Beograd biće prava avantura.

Svidja vam se članak: