Korak Gorice Doderović

 

Leskovačka pesnikinja, Gorica Doderović, u prepunoj sali kulturnog centra Leskovac, predstavila je svoju novu, četvrtu po redu zbirku pesama „Korak“.
Gorica Doderović, rođena je u Leskovcu 1969. godine, majka dvoje dece Jovane i Nikole svoju prvu zbirku pesama pod nazivom „Sama“ objavila je 2012.godine u izdavačkoj kući Fileks iz Leskovca. Dve godine kasnije, u javnosti se pojavila vrlo uspešna zbirka pesama „Mesečeva tajna“ a 2016. godine i zbirka „Kamen“.


Gorica je dobitnik više književnih nagrada od kojih ćemo pomenuti samo najznačajnije:
– Zlatna diploma na konkursu „Mesopotamija“ 2017. godine
– Druga nagrada na književnoj manifestaciji „Rudnička Vrela“ u Gornjem Milanovcu
– Treća nagrada na pesničkom maratonu u Aleksincu 2013. i 2015. godine.
Pesme su joj objavljivane u više od pedeset zbornika radova u zemlji i inostranstvu.
Član je u Udruženja pisaca Leskovca i neformalne poetske grupe Poezija 016 iz Leskovca.
Iz recenzije Saše Mićkovića, pesnika iz Kragujevca:
„Knjiga koja nosi naziv Korak, (a sam naslov naslućuje putovanje, da li guhovno ili telesno?)…Sačinjena je od poetske izbrušenosti misli, a stilizovana je slobodnim stihom, koji pesnicima dozvoljava više razmahanosti i upliva u srž idejne potke. Tako da je Gorica znalački iskoristila sve mogućnosti slobodnog stiha, ugrađujući u metaforičnu sliku poezije sopstven mikrokosmos, koji u pisnikinji obitava, živi i energično vapi za iskazom. Čini se da reči žele da iskoče iz svog lirskog obruča, kako bi dobile još jednu dimenzionalnost – živu sliku pesme!…Ko bude čitao knjigu Korak, neka se pripremi za avanturu koja će ga odvesti u svet Sunca i Bola. Na toj vetromašini svako će moći da pronađe bar delić svog zagubljenog ili namerno sakrivenog života“.
O knjizi i stvaralaštvu Gorice Doderović, na promociji, govorio je dr Živan Stojković a veče je, na zadovoljstvo brojnih posetilaca, muzikom obojila Ana Stoiljković

Šapat

Nadleću ptice.
Misle zateći me neće.
A ja…
Još uvek sam tu.
Sirotujem
na besmrtnim pesmama.
Sa crvenim kišobranom
igram valcer
i zadirkujem čežnju.

Zoran Jovanović

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta “Kultura s juga” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Leskovca. Stavovi izneti u ovom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

Svidja vam se članak: