Kreativnost na delu

Mali broj žena u Srbiji odlučuje se za razvoj sopstvenog biznisa, pokazuje nezaobilazna statistika. Broj žena preduzetnika raste, ali neznatno. Četvrtina preduzetnica je u Beogradu, Vojvodini i Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. S druge strane, iz južne i istočne Srbije dolazi 20% naših preduzetnica, što je donekle i očekivano jer je ova oblast tradicionalno slabije razvijena.

Kroz današnju reportažu i emisiju koja sledi, upoznaćete jednu hrabru i jednu odlučnu ženu. Vesna Sarac već uveliko razvija svoje poslovanje u Sijarinskoj Banji, dok Jelena Andrejević uz supruga nastavlja porodični posao oko pčela. Obe vesele, uporne i željne posla i uspeha dele sa nama svoja iskustva.

Vesnu Šarac naći ćete ovih dana u turističkoj kućici pored keja i gejzira u Sijarinskoj Banji. Zakupila je objekat i sada prodaje sve što je tokom proteklih meseci napravila. Glavna preokupacija njene porodice su pčele. Jelena Andrejević je pionir u pčelarenju, ali  kaže da je uz supruga sve je lakše, a trenutno proizvode sve ono što je vezano za med. Obe žene su otvorene da uče i napreduju, zaključili smo nakon razgovora sa njima.

 Više od 50 odsto žena u Srbiji je ekonomski neaktivno, kazu nadležni. Apsurdno je to što su žene, u stvari, uvek ekonomski aktivne, čak i kada nisu zaposlene, pošto i kao domaćice ekonomski doprinose društvu, ali im se ta aktivnost ne priznaje. Žene mogu uz veoma malo sredstava, maltene u kuhinji, da započnu svoj posao, na primer sa kolačima ili zdravom hranom, koji može vrlo brzo da se razvije i ti prizvodi da se izvoze po celom svetu. Evidentan je nedostatak samopouzdanja za početak biznisa i veoma je važno da žene imaju podrška za započinjanje posla.

U nastavku poslušajte kompletnu emisiju “Izazovi u poljoprivredi”

 

Svidja vam se članak: