Lebane, bogata turistička ponuda

Turistička ponuda opštine Lebane se bazira na lokalitetu Caričin grad, koji predstavlja jedan od najvažnijih kulutrno-istorijskih spomenika na teritoriji opštine Lebane, ali i Srbije. Najvećem broju turista koji dolaze u Lebane cilj je ova destinacija.

Kako bi privukli veći broj turista, opština Lebane u saradnji sa Turističkom organizacijom, Domom kulture i drugim ustanovama organizuje tokom cele godine, a naročito tokom leta razne manifestacije. Manifestacije su osmišljene tako da privuku sve posetioce, od najmladjih do najstarijih.

 

Direktor Turističke organizacije Lebana, Marko Denić ističe da je održavanje svih manifestacija uslovljeno epidemiološkim merama koje su i dalje na snazi, ali da su, uprkos tome, posetioci zadovoljni ponudom,  što organizatorima daje podstrek da iako je manji broj manifestacije, sve što se organizuje bude što kvalitetnije. Ideje za neke nove manifestacije su u početku izazivale skepticizam pa čak i podsmeh, ali je konkretno, na predlog predsednika opštine Ivana Bogdanovića da se organizuje „Paradajz fest“  i njegovog pojašnjenja da se Lebane ponosi proizvodnjom paradajza, ovu ideju je podržalo i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Pored manifestacija na kojima učestvuju domaći izvođači, učesnici i izlagači, Lebane organizuje i dva međunarodna događaja a to su Veče internacionalnog profi boksa  i Međunarodni festival folklora. Naravno, u turističku ponudu ubrajamo i turnire u fudbalu, razne sportske manifestacije a tu je i Teodora fest.  Sve manifestacije se održavaju pod pokroviteljstvom opštine Lebane, a neke se sufinansiraju raznim projektima kako same opštine, tako i ustanova. Lebane intenzivno radi i na proširenju turističke ponude, ali i učestvuje u povezivanju Jablaničkog i Topličkog okruga, čime će se broj posetilaca konkretno u Parku prirode na Radanu povećati.  Intenzivno se radi i na razvoju seoskog turizma koji je poslednjih godina sve atraktiviniji, pa će recimo izgradnja puta preko Radana povećati broj turista u svim opštinama.

Svidja vam se članak: