Leskovac, svetski a naš, centar stripa

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi u pokrovlju Leskovačkog Kulturnog Centra svake godne organizuje smotre mladih strip autora.

Ove godine održana je jubilarna 20. Balkanska smotra mladih strip autora na kojoj je učestvovalo 2789 autora iz 61 zemlje sa 6 kontinenatna, obeleživši tako jubilej koji pre nje ni jedan strip festival u Srbiji nije dočekao. Kao kruna jubileja, slobodno se može reći, je i novi svetski rekord po masovnosti učesnika, o čemu svedoči i britanski strip teoretičar Pol Gravet, autor kultnog dela “1001 strip koji morate pročitati pre smrti”.

Balkanske smotre mladih autora su, inače, jedini strip festival u regionu koji ima pedagoški karakter, što znači da se u Leskovcu svake godine nagrađuje najbolji mladi strip crtač, ilustrator, strip scenarista i strip teoretičar Balkana. Ono što Balkanske smotre mladih strip autora dodatno izdvaja od drugih festivala jeste i to što su usmerene ka boljem povezivanju nacionalnih kulturnih scena balkanskih zemalja i razvijanju saradnje među njima.
Na festivalu se dodeljuje plaketa „Nikola Mitrović Kokan“, najstarija nagrada za doprinos srpskom stripu u zemlji, koju su ove godine dobili  Žika Bogdanović i Dragan Stokić Rajački. Takođe, dodeljuje se i internacionalna nagrada Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, a ovogodišnji dobitnik je poznati srpski karikaturisita Saša Dimitrijević iz Niša.

Za tri dana koliko smotra traje bilo je 24 dešavanje u vidu tri izložbe, ali i predavanja, promocija, tribina kao i projekcije dokumentarnih filma o stripu. Uz goste  iz Francuske, Belgije, Turske, Grčke, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i Rumunije, poseban kuriozitet čini gostovanje njujorškog scenariste Aleksadra Simonsa, koji u svom rezimeu ima Dizni i DC, kao i pisanje Betmena, Skubi Dua i Arčija, kao i Dimitrija Narožnog, strip crtača iz Moskve pa se slobodno može reći i da je na jubilej simbolično obeležio i susret Istoka i Zapada, što dovoljno govori o uspehu same smotre ali i poštovanju koje škola stripa Nikola Mitrović Kokan ima u svetu, prvenstveno zahvaljujući i prvom među jednakima, Marku Stojanoviću. Marku Stojanoviću, strip autoru  poznatom širom sveta i dobitniku mnogobrojnih priznanja za rad na polju stripa, posvetićemo poseban tekst jer, ako za jednog autora kažu: “Slovenačkom stripu fali jedan Marko Stojanović” onda je red i da se o njemu posebno piše a Leskovcu i Srbiji ostaje na ponos što ima Marka Stojanovića.

Ove godine, na Balkanskoj smotri, posebno je dat akcenat na autorke koje rade strip, malo i zapostavljene pa je jedna od gošći bila i francuska autorka Klemans Vaser Dem, koja je i u Narodnom muzeju u Leskovcu otvorila izložbu „Savremeni francuski ženski strip“ .

Sam festival biće dobrim delom u znaku predavanja i tribina o mestu ženskih autora kako u stripu Balkana, tako i čitavog sveta, sa najavama nekih eksluzivnih projekata koje bi trebali da tu situaciju promene na bolje – poput „ženskog“ broja niškog magazina „Strip Pressing“ i „ženskog“ albuma balkanskog serija „Vekovnici“.

Uz takmičarsku izložbu mladih strip autora Balkana koja je održana u galeriji Leskovačkog kulturnog centra 29.6.2017. u 20h, u holu Kulturnog Centra pola sata nakon toga održana je i izložba dosadašnjih laureata Balkanske smotre sa retrospektivnim pristupom koji pokazuej njihov rad u trenutku kad su nagrađeni i njihov rad danas, pod nazivom „The Best of Balkanska smotra “. Budući da je velika većina nekada nagrađenih mladih autora danas grupa internacionalno etabliranih autora čiji rad čini kičmu produkcije najvećih italijanskih, francuskih i američkih izdavača, može se i s te strane tvrditi da je Balkanska smotra opravdala svoje postojanje jer je pre drugih prepoznala njihov talenat i kvalitet i dala im podršku za dalji rad.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar. Ministarstvo kulture i informisanja ni za jubilarnu smotru nije imalo sluha pa su sredstva za održavanje smotre obezbedili Grad Leskovac i Francuski institut.

Zoran Jovanović

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Kultura s juga“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Leskovca. Stavovi izneti u ovom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svidja vam se članak: