„Libero“ u sali KC

Članovi vokalne grupe iz Leskovca sinoć su održali koncert u Medveđi.

U okviru projekta Kulturnog centra Medveđa „Umetnička muzika na jugu Medveđa sezona 2018“ koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, održan je drugi u nizu koncert u izvođenju sastava „Libero“.

Vokalna grupa Libero iz Leskovca nastala je 2010. godine sa motivom očuvanja,negovanja i unapređenja višeglasnog pevanja u „a capella“ muškom sastavu. Repertoar vokalne grupe Libero zasnovan je na srpskoj duhovnoj i narodnoj muzičkoj baštini, i dopunjen istaknutim delima evropske i svetske muzičke literature.Pored duhovne i svetovne muzike koju grupa ima na repertoaru, neguje i obrade pop, džez i evergrin standarda. Cilj umetničkog rada vokalne grupe Libero je promocija i afirmacija kamernih vokalnih sastava,očuvanje muzičke baštine grada Leskovca, sa posebnim osvrtom na tradicionalnu muziku čitavog kraja i njen uticaj na kasnije nastale muzičke žanrove.
Vokalna grupa Libero je do sada održala preko 100 javnih nastupa i više od 10 celovečernjih koncerata u Srbiji i inostranstvu.

Direktor KC Nebojša Jakšić zahvalio se publici, uz čiju pomoć je Kulturni centar bio dobar domaćin izvođačima koji su nastupili sinoć, kao i prethodnom kamernom sastavu „Amorozo“. Napomenuo je da posebnu zahvalnost upućuje kolegi Dragiši Nikoliću, bez čije pomoći i sverdnog zalaganja ne bi bilo moguće da se ovaj projekat realizuje. Naime, Nikolić je napisao većinu projekata koji su ove godine odobreni Kulturnom centru.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić koji je pratio kulturna dešavanja poslednjih meseci, ima reči hvale za novoosnovani Kulturni centar i ističe da će izdvajanja za kulturu u narednom periodu biti veća.

Koncertu je prethodila izložba Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda povodom 150 godina bečke ulice Ringštrase.

Uvodnu reč o Beču i vremenu u kome je ulica građena dao je Nemanja Jović, profesor istorije u Tehničkoj školi Nikola Tesla. Prikazan je i desetominutni film o urbanizmu i arhitekturi prostora koji zahvata ova ulica. Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsednik Opštine Medveđa dr Nebojša Arsić sa saradnicima.

Svidja vam se članak: