Mamografija – Prevencija – Rano otkrivanje raka dojke – Rak je izlečiv

Na inicijativu rukovodstva Doma zdravlja u Medveđi, pokretni mamograf dostupan je građankama naše opštine.

“ U Medveđi će mamograf biti sve dok za to postoji potreba, odnosno dok se ne pregledaju sve žene starosne dobi od 50 do 69 godina starosti i žene kod kojih postoji potreba da se pregled obavi na ovaj način „, ističe direktor dr. Dragan Anđelković. Prema kriterijumima Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, ukupna ciljna populacija žena u organizovanom skriningu karcinoma dojke u 2018. godini u 35 opština u kojima se sprovodio organizovani skrining radom stacionarnih mamografa, iznosila je 311.718 žena,a za ciklus od dve godine ciljna populacija iznosi oko 630.000 žena. Samo u okviru organizovanog skrininga raka dojke u 2018. godini urađeno je oko 36.728 skrining pregleda mamografijom, a u cilju ranog otkrivanja raka dojke.

Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se dobija slika  dojki uz pomoć rentgenskih (x zraka). Aparat kojim se vrši ovo  ispitivanje zove se mamograf. Snimanje traje oko 30 minuta.

 

Postoje dve svrhe u koje se radi mamografski pregled:

  1. Skrining mamografija – mamografski pregled dojki  kod žena koje nemaju tegobe ili promene na dojkama. Cilj ovog  mamografskog pregleda je da se otkrije zloćudni tumor dojke u stadijumu kada ga ni pacijentkinja ni lekar ne mogu uočiti ili napipati (palpatornim pregledom).
  2. Dijagnostička mamografija – mamografski pregled  dojki kod žena koje imaju tegobe ili kod kojih su palpatornim pregledom  dojki ili ultrazvučnom snimanjem uočene određene promene.
    Od početka sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke do sada ovim programom i pregledom potpuno zdravih žena, koje nisu imale simptome i znake obolevanja, otkriven je karcinom dojke i patohistološki potvrđen kod 839 žena.Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima domova zdravlja, ali i lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilјu ranog otkrivanja raka dojke.Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.
Svidja vam se članak: