Marija Jovanović – PONOS

Finale Evropske škole debate u kojoj su učestvovali srednjoškolci iz gradova širom Srbije održano je u Skupštini Srbije, najvišem narodnom domu koji je ovog puta bio mesto rasprave da li Evropska unija treba da se razvija u više brzina ili ne.

U organizaciji EU info centra i Otvorene komunikacije, i uz podršku Delegacije EU u Srbiji, četvrti put zaredom održana je Evropska škola debate koja je u proteklih šest meseci okupila 70 odabranih srednjoškolaca iz Beograda, Niša, Novog Sada i još 20 gradova širom Srbije. Od novembra 2016, oni su na radionicama učili paralelno o evropskim integracijama i veštine debatovanja, uz članove Tima Evropa Srbija i iskusne debatere iz Otvorene komunikacije kao predavače.

Srednjoškolci su se potom takmičili u javnim debatama u nekoliko gradova, a najistaknutijih šest  finalista je učestvovalo u završnoj debati, na temu “ Da li EU treba da se razvija u dve brizne“ ili da u Uniji ostane sadašnje stanje.

Podeljeni u dva tima – „vlada“ koja se zalaže za dve ili više brzina razvijanja EU i „opozicija“ koja smatra da treba zadržati sadašnje stanje, oni su razmenili argumente pred tročlanim žirijem i publikom u kojoj su bili njihovi vršnjaci-polazinici Evropske škole debate.

„Vladin“ tim koji su činili Jovana Tešić iz Novog Sada, Nina Stojanović iz Beograda i Marija Jovanović iz Medveđe, zastupao je tezu da bi podela u manje blokove, što bi automatski bio rezultat napredovanja EU u više brzina, bila korisna za sve članice Unije, kako bogate, tako i one koje su manje razvijene.

Istakli su i da je dublja integracija moguća, da je širenje u više brzina EU zakonski omogućeno Lisabonskim ugovorom, kao i da bi napredovanje u više brzina prilagođeno stepenu razvoja zemalja po grupama bilo garant smanjenja evroskepticizma.

U timu „opozicije“, koji su činili Aleksandra Stanković iz Niša, Danilo Mladenović iz Beograda i Sonja Jovičić iz Novog Sada tvrdili su suprotno: da će EU, ako ne bude nastupala kao celina, izgubiti kao igrač na globalnoj sceni, da će „više brzina“ otežati donošenje odluka u EU, povećati evroskepticizam i smanjiti proširenje Unije.

Smatramo da je proširenje bitnije od produbiljivanja integracija, naveli su oni i istakli da je oblast Zajedničke spoljne politike primer koji pokazuje da bi napredovanje u „više brzina“ bilo štetno za Uniju.

Tročlani žiri u sastavu potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, aktuelna svetska prvakinja u debati Teodora Rešetar i vođa tima EU info centra Ljubica Marković bio je jednoglasan u oceni da su svi debateri bili izuzetno dobro pripremljeni i da su odlično nastupali, ali je ipak sa dva glasa za presudio u korist “vladinog” tima.

Potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković je istakao da je Skupština Srbije već godinama domaćin finala u debate i da podržava taj projekat koji daje rezultate. On je izrazio nadu da će neki od debatera postati budući poslanici i čestitao svim učesnicima na izuzetno uspešnom nastupu, jer je, kako je rekao, “sa 18 godina debatovati o Ukrajini i Zajedničkoj spoljnoj politici”, impresivno i mnogo govori o uspešnosti učesnika.

izvor: http://europa.rs/

Svidja vam se članak:

Оставите одговор