Marovčani najbolji kosači 22. kosidbe na Marovcu

Dragan Ristić pobednik je ovogodišnje kosidbe koja je održana na Papovića livadama proteklog vikenda.

Dragutin Doderović zauzeo je drugo mesto, dok je treći Dušan Doderović i svi su iz Marovca. Ovogodišnja manifestacija tradicionalno je započeta liturgijom u crkvi Sv. Trojice u Marovcu, a kosidbu je otvorio zamenik predsednika opštine Goran Ivanović. Nakon prijave takmičara pristupilo se revijalnom delu, na kojem je učešće uzelo 20 takmičara. U finalu se našlo 10 najboljih, gde se pored brzine košenja ocenjivao i kvalitet otkosa. Nakon završetka takmičenja u koševini, održana su i nadmetanja u bacanju kamena s ramena, pobednik Miloš Stojiljković, u skoku u dalj najbolji je bio Miloš Pejković, dok je pobedu u nadvlačenju konopca odnela ekipa Slovenačko vitlo.

Nakon proglašenja pobednika, usledilo je „opštenarodno veselje“.Tradicionalna manifestacija „Kosidba na Marovcu“ održava se svake godine prve subote u julu mesecu, a ove godine izostalo je druženje guslara i veče epske poezije, koje se održavalo veče  pred kosidbu. Organizatori su Turistička organizacija opštine Medveđa, mesna zajednica Marovac pod pokroviteljstvom opštine Medveđa.

 

Svi učesnici su saglasni u jednom: Niko ne učestvuje da bi pobedio, već da oseti duh predaka, da se nastavi tradicija kosidbe na tradicionalan način,  ali i da se iskoristi prilika da se posete udaljeni krajevi naše opštine koji su na samoj administrativnoj liniji.

Svidja vam se članak: