Naučite kako smanjiti bio – otpad od ajvarske paprike kroz proizvodnju prirodne kozmetike i sapuna na događaju „Industrijska simbioza u praksi“ u opštini Medveđa

Naučite kako smanjiti bio – otpad od ajvarske paprike kroz proizvodnju prirodne kozmetike i sapuna na događaju „Industrijska simbioza u praksi“ u opštini Medveđa.

Organizatori „Zavičaj u Tegli“ i „Bio Idea za održivi razvoj“ pozivaju sve zainteresovane da se pridruže prezentacijama, radionicama i obukama za unapređenje poslovanja u oblasti industrijske simbioze. Događaj će se održati od 26. do 28. aprila 2023. godine, sa početkom u 12:00 časova i završetkom u 15:00 časova, u opštini Medveđa, Sijarinskoj Banji i selu Gazdare.

Cilj događaja je da se ukaže na značaj smanjenja bio-otpada od ajvarske paprike kroz proizvodnju prirodne kozmetike i sapuna, kao i na važnost održivog razvoja. Zahvaljujući inovativnoj praksi proizvodnje prirodne kozmetike koja koristi aktivne komponente iz bio-otpada ajvarske paprike, ne samo da se postiže korist za poslovanje malih ženskih preduzetničkih radionica, već se i doprinosi zaštiti životne sredine.

Industrijska simbioza je alat cirkularne ekonomije koji doprinosi realizaciji pravedne i inkluzivne zelene tranzicije ka klimatskoj neutralnosti u Srbiji i stvara nove poslovne prilike za nezaposlene žene i male preduzetnike. U opštini Medveđa, projekat „Industrijska simbioza – inovativna strategija za održivost poslovanja socijalnih preduzetnica“ podržava male ženske preduzetničke radionice i seoska gazdinstva koja proizvode ajvar, pružajući im podršku u postizanju održivog poslovanja kroz korišćenje bio-otpada od ajvarske paprike za proizvodnju prirodne kozmetike i sapuna. Ostaci paprike se tretiraju u posebnom rastvoru, a zatim se cede, suše i melju u prah koji koriste radionice za proizvodnju prirodne kozmetike i sapuna franšizne mreže BIO IDEA.

Važan deo projekta je uspostavljanje Mreže industrijske simbioze (MISS), koja kroz izgradnju platforme www.industrijskasimbioza.rs pruža podršku novim članicama kroz teorijske i praktične obuke, kako bi mogle da saniraju svoj bio-otpad i pretvore ga u vredne aktivne komponente za nove ekološke proizvode. Obuke za tretman bio-otpada i izradu bio kozmetike i sapuna su struktuirane i definisane kroz franšizne priručnike Socijalne franšize BIO IDEA sapuni, koja uspešno posluje od 2015. godine.

Bitno je napomenuti da su obuke za sve nove članice MISS-a do kraja 2023. godine besplatne, a franšizna pravila su definisana kako bi se očuvala solidarnost i podrška malim proizvođačima. Mreža industrijske simbioze MISS ima za cilj da podrži održivost poslovanja i doprinese zelenoj tranizici ka klimatskoj neutralnosti, stvarajući pri tom nove poslovne prilike za žene i male preduzetnike koji se bave proizvodnjom ajvara.

Pridružite se i saznajte više o industrijskoj simbiozi i njenoj primeni u održivom razvoju. Za više informacija o događaju, posetite našu veb stranicu www.sapuni.rs, ili nam pišite na e-mail adresu bioidea.razvoj@gmail.com i bioidea.soap@gmail.com . Osobe za kontakt su dostupne na tel. 063 7847610 i 069 5149443.

Svidja vam se članak: