Obeležavanje proboja solunskog fronta i oslobođenja Medveđe

Početak obeležavanja započeo je u školskim klupama, gde su se grupe đaka takmičila u igrama Sklapalica sa motivom Solunskog fronta za učenike od 1-4. razreda, i stariji uzrast od 5-8. razreda u igri Riziko – strategiji osvajanja. Deca su kroz igru saznala nešto više o istorijskim činjenicama ovog bitnog događaja, i kako motiv na društvenoj igri kaže “Neka rat zauvek ostane samo igra” naučili da se vojevanje može steći i učenjem kroz igru. Pobednicima su uručene prigodne nagrade autora ovih igara, Igora Janjićijevića i Biblioteke opštine Medveđa.

U Кulturnom centru opštine Medveđa, a u organizaciji SABOR-a (Savez boračkih organizacija Republike Srbije) čiji je predsednik Dejan Marjanović, održana je promocija dve knjige “Orlovi sa Кajmakčalana”, i Кraljev ađutant „General Dušan Кrstić“. Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić otvorio je izložbu totema vojnika u prirodnoj veličini i izložbu slika Srpska avijatika 1916-1918.

Centralni događaj obeležavanja održao se na Vidikovcu slobode, na kome se nalazi spomen obeležje poginulim ratnicima Balkanskih i Prvog svetskog rata. Osvećenje spomenika i pomen parastos borcima za oslobođenje Medveđe izvršilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve na čelu sa Njagovim Preosveštenstvom Episkopom Niškim Arsenijem. Minutom ćutanja i polaganjem venaca odata je dužna pošta poginulim borcima.

Spomen komleks na Vidikovcu je presecanjem vrpce simbolično otvorio Nebojša Arsić, zajedno sa Vladikom niškim Arsenijem i generalom Vojske Srbije, Slađanom Stamenkovićem.

Profesor istorije, dr Dejan Antić je istakao u svom govoru da sa posebnim pijetetom se sećamo naših predaka koji su branili zemlju i borili se za njeno oslobođenje. “Prvi Svetski rat bio je sukob, sa do tada u istoriji najvećim razaranjima, zato je od savremenika prozvan Velikim ratom. Sukob svetskih razmera počeo je upravo ovde na Balkanu, napadom na malu i u prethodnim ratovima izmorenu Кraljevinu Srbiju. Taman je srpski seljak skinuo uniformu, izuo čizme i odložio pušku, ponovo se čuo dobošar sa pozivom na opštu mobilizaciju. Teritorija Srbije je krajem 1915. godine bila okupirana, a u godinama koje su usledile vodile su se bitke na Кajmakčalanu, izbio je Jablaničko-Toplički ustanak i u 1918. konačno došlo do proboja Solunskog fronta. Na današnji dan, pre 102. godine narod Medveđe i Jablanice je sa oduševljenjem dočekao junake, jer su mu posle trogodišnjeg stradanja i maltretiranja od strane Nemaca i Bugara doneli slobodu.”

Ispred Republičkog odbora Saveza potomaka boraca 1912-1920 govor je održao i gospodin Tomislav Tomić.

Za kraj se prisutnima obratio predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić osvrnuvši se na pobede srpske vojske na Solunskom frontu. “Iako su nam bile suprostavljene četiri protivničke armije, srpska vojska uspela je da zauzme najvažnije. ali i najteže položaje. Pobedama se ponosimo, žrtve prinete “oltaru slobode” nikada ne zaboravljamo, a sadašnjost i budućnsot vidimo u prijateljstvu i saradnji i sa onima protiv kojih smo nekada vojevali – nikada ne osvajajući tuđe, već braneći svoje.” Iskrenom porukom mira, uz podsećanje da rat zauvek ostane samo igra, kako su deca na početku obeležavanja poručila, završen je dan obeležavanja oslobođenja Medveđe i proboja solunskog fronta na ovim prostorima.

Vokalni sastav “Libero” je prigodnim pesmama upriličio sam događaj obeležavanja.

Svidja vam se članak: