Obeležen svetski dan civilne zaštite u Medveđi

Svečanom sednicom Opštinskog štaba za vanredne situacije, juče je u Medveđi obeležen svetski dan civilne zaštite, koji se inače obeležava 1.marta.
Predsednik opštine, ujedno i komandant štaba otvorio je 23. Svečanu sednicu Štaba i ujedno čestitao opštinskom štabu dan civilne zaštite i pomenuo neke bitne uloge i značaj civilne zaštite.
„Svetski dan civilne zaštite ustanovljen je 1. marta 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite. U cilju regulisanja zaštite ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji opštine, Skupština opštine Medveđa je 15. septembra 2011. godine donela Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite. Njome je, a na osnovu Zakona o vanrednim situacijama, precizno regulisano koji su subjekti sistema zaštite i spasavanja na teritoriji opštine, organizacije i funkcionisanje civilne zaštite, obrazovanje opštinskog štaba za VS i operativno stručnih timova, postavljenje poverenika i zamenika, formiranje jedinica opšte namene, određivanje osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje, finansiranje i druga pitanja.
Na dnevnom redu našle su se sledeće bitnije tačke:
• Usvajanje zapisnika sa prethodne sednice,
• Izveštaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije za 2019. godine
• Usvajanje plana rada Opštinskog štaba za vanredne situacije za 2020. godinu, i
• Dodela priznanja ustanovama i zasluženim pojedincima.

Sve tačke dnevnog reda su jednoglasno usvojene. U izveštaju iz prethodne godine osvrt je bačen na 2019. godinu kada nije bilo potrebe za uvođenjem vanredne situacije, ali su bile uvedene planske rekstrikcije vode u letnjem periodu, obzirom da je bio suše. Rečno korito reke Jablanice je takođe sanirano i izvršeno je kompletno čišćenje šiblja i rastinja u dužini od 1,5 km.
Plan rada štaba za 2020. godinu napravljen je uz naglasak na preventivno delovanje u slučaju požara, vodosnabdevanja, sa planom za letnje i zimsko održavanje puteva, kao i sistema za uzbunjivanje. Plan je jednoglasno usvojen, uz želju da bude što manje kriznih situacija u ovoj godini. Uručena su i priznanja i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su se istakli u vreme kriznih situacija. Dodeljena su priznanja Domu zdravlja-za kućnu negu, Policijskoj stanici Medveđa, Vatrogasnoj jedinici u Medveđi, i Ivici Ranđeloviću, Načelniku Sektora za vanredne situacije iz Leskovca.

Svidja vam se članak: