Obeležena stogodišnjica pobede u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod spomenika palim borcima na vidikovcu u Medveđi je danas obeleženo sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

Danas je veliki dan, velikih sto godina, veliki jedan vek, kako su srpski ratnici izvojevali pobedu i doneli slobodu našem narodu“ rekao je predsednik udruženja saveza potomaka ratnika Srbije iz Medveđe Svetislav Milovanović. On je u svom obraćanju istakao da Srbija neće voditi ratove, već će mirnim putem rešavati sva pitanja i jačati svoju ekonomiju.

Sve što je deo našeg naroda, epsko i istorijsko nasleđe, sva krštenja i opela, slave i svadbe, naša genetska, istorijska i mitska matrica, svi naši preci u Prvom svetskom ratu, kao vodilja prenela se u onaj deo srca koji bije i dobija boj. To je ono što je u ratu pravilo junake. To je taj kamen zemlje Srbije, nevidljiv prag koji je odlučio o pobedniku.“  rekao je predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić.

Potpredsednik republičkog odbora  saveza potomaka ratnika Srbije Tomica Tomić je ovom prilikom istakao da je u Prvom svetskom ratu Srbija pretrpela najveće gubitke, kako ljudske, tako i materijalne. „Najteži položaj u proboju Solunskog fronta, po odluci komandanta združenih snaga savezničke vojske dobili su Srbi, jer su najviše voleli slobodu“ dodao je Tomić.

Sa istorijskim činjenicama okupljene je upoznao master istoričar Nemanja Jović:

 

Svidja vam se članak: