Održan II festival meda u Medveđi

Pod pokroviteljstvom opštine Medveđa i Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu danas je u Medveđi održan drugi po redu festival meda.

Dobrodošlicu prisutnima uputio je predsednik udruženja pčelara „Apis“ Miloš Jović, koji je ovom prilikom podsetio da je ovo udruženje osnovalo sedmoro mladih pčelara 2017 godine, a danas je broj članova udruženja 37, što jasno pokazuje razvoj ove grane poljoprivrede u Medveđi.

 

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković je istakao da se očekuje dalji razvoj opštine Medveđa, jer se pokazalo da ulaganje u aktivnosti kao što je festival meda, finansijski nije veliko a daje  velike rezultate. „Ovo udruženje ima veliki potencijal za razvoj pčelarstva, pritom veliki broj mladih ljudi je odlučilo da se bavi pčelarstvom, i sada je na državi da omogući plasman meda na strano tržište.

„Opština Medveđa pristupila je projektu Podsticanja zapošljavanja mladih oktobra 2017 godine potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa „GIZ“-om. Doniranjem opreme ova nemačka organizacija pružila je značajnu pomoć našim mladim pčelarima, što je od izuzetnog značaja za našu opštinu“ rekao je predsednik Skupštine opštine Medveđa Milan Stevanović. Opština Medveđa povećava budžet namenjen poljoprivrednicima, budući da ova teritorija ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Posetioci festivala su pored pčelinjih proizvoda izlagača iz Medveđe i okruženja uživali i u performansu „malih pčelica“ koji su izvela deca iz PU Mladost, kao i nastupu „Razigranog kola“.

Svidja vam se članak: