Održane prve sednice – posela

U duhu usmene tradicije i očuvanja nematerijalne kulturne baštine Turistička organizacija opštine Medveđa organizovala je sednice – posela. Prve sednice održane su, kako je i predviđeno u Sijarinskoj banji i Petrilju. Prisutne je ispred organizatora pozdravio Dragan Denić, izrazivši zahvalnost velikom broju posetilaca. Predsednik opštine dr Nebojša Arsić istakao je da lokalna uprava podržava organizovanje ovakvih događaja jer su kultura i tradicija odlika jednog naroda, a da su  brend Medveđe ljudi koji u njoj žive.

Odlika ovakvih skupova je da nema definisanog programa, već ponešeni atmosferom i dobrim raspoloženjem, posetioci sami uzimaju učešće. Najslobodniji bio je frulaš Miljan Toković, koji već dugi niz godina učestvuje na manifestacijama koje čuvaju od zaborava našu tradiciju i identitet. Radosav Doderović guslar, pesnik, besednik ovoga puta izabrao je gusle kao način da se obrati publici. Ovo je prilika da spomenemo i podsetimo se da Radosav govori i Zdravice, koje imaju izuzetan prijem a uverili smo se u to nedavno tokom manifestacije „Veče usmene tradicije“ koje je, takođe, organizovala TO Medveđa. Izvođačima se pridružio i Obren Jovović, guslar. Najviše aplauza pobrale su male Teodora i Anastasija Radović, koje su bez imalo treme pevale i igrale uz Tokovićevu pratnju.

Sednica u Petrilju je održana u subotu 2 februara, koja je prema rečima organizatora bila posećenija od prethodne, i da se očekuje da broj posetilaca na narednim poselima bude veći. O tome kakva atmosfera vlada na ovakvim skupovima govori i to da se iako počinju od 19h sednice završavaju tek iza ponoći. Prema publikaciji „Sačuvano od zaborava“ na sednicama se igralo „Šareno kolo“. Tu su se nadmetali momci i devojke sa pesmama (pripjevkama). Kolo je bilo sastavljeno obično od neženjih momaka i neudatih devojaka. Prvi momak koji povede kolo on i prvi bira devojku sa kojom će šetati u kolu, dok će mu ovi sa strane iz kola pevati. Često se dešavalo da se momak i devojka upoznaju u ovom kolu i da se to završi brakom. Jedno takvo kolo glasi:

„Kreni, kreni mi se

moje kolo malo

ne bi, ne bil mi se

malo povećalo

od, od momaka

i od đevojaka

hvataj, hvataj te se

curice do mene

dok se, dok se nisu

pohvatale žene

Stani kolo da stanemo

i šareno počnemo.

 

Svidja vam se članak: