Održane X Bogunovačke igre

Na dan Svetog Kozme i Damjana, 14. jula 2018. godine, u Bogunovcu je svečano otkriven i osveštan spomenik Srpskom caru Dušanu, koji je po rečima organizatora prvi spomenik u Srbiji posvećen njemu. Izgradnju spomenika je finansirao Milisav – Mile Radosavljević, bogunovčanin koji je 42 godine proveo na radu u Austriji, uz pomoć brata Tomislava i građana Mesne zajednice Bogunovac. Tačno u podne, više stotina bogunovčana i njihovih gostiju, pozdravio je Ljubiša Ristić, direktor Turističke organizacije opštine Medveđa, nakon čega je paroh Sijarinsko banjski, jerej Dragan Ilić, održao opelo herojima iz Bogunovca koji su živote dali u Balkanskim ratovima, prvom i drugom svetskom ratu, kao i borbama za Košare u Nato agresiji 1999. godine. Spomenici su izgrađeni i osveštani 9. jula 2016. a njihovu je izgradnju, takođe finansirao gospodin Mile Radosavljević. Predsednik opštine Medveđa, Dr Nebojša Arsić i gospodin Mile Radosavljević su posle održanog opela, svečano otkrili spomenik Caru Dušanu.


„Poštovani bogunovčani, poštovani gosti. Velika mi je čast da vam se u ime građana opštine Medveđa obratim i poklonim senima bogunovačkih heroja koji su svoje živote dali da bi mi danas uživali u svojoj slobodi. Ujedno osećam ponos, danas kada svečano otkrivam spomenik Caru Dušanu i kao potomak palih boraca koji su živote dali za otadžbinu. Najzaslužniji za sve ovo je gospodin Mile Radosavljević, koji nam je održao lekciju iz patriotizma i pokazao kako se voli rodna gruda. Hvala svim borcima koji su svoje živote poklonili nama, a mi njima poklanjamo večnost“ reči su predsednika Arsića, koji je zatim, svečano otvorio 10. Bogunovačke igre, koje su održane ispred škole u Bogunovcu.


Takmičenja su se odvijala u malom fudbalu, nadvlačenju konopca, bacanju kamena s’ramena a na kraju svega je održan kros za najmlađe, decu uzrasta do 10 godina. Na turniru u malom fudbalu 1. mesto osvojila je ekipa „Panteri“, 2. mesto ekipa „Bgunovac“ a 3. mesto pripalo je ekipi „Nije bitno“. U disciplini nadvlačenja konopca najbolji su bili momci Milan Marković, Miljan Stojković, Vlada Stojković, Stefan Martinović i Miloš Rakić. Prvo mesto u displiplini bacanje kamena s ramena pripalo je Aleksandru Gavriloviću koji je bacio kamen 9,80 m. Skokom u dalj od 2,70 m prvo mesto osovjio je Dušan Stojković. U trci na 100m za decu uzrasta do 10 godina prva tri mesta osvojili su Dušan Ilić, Milica Popović i Milena Stojković.

Najzanimljivije takmičenje je svakako bilo takmičenje u presecanju balvana motornom testerom, jedinstveno u Srbiji. Ovogodišnji pobednik je Dragan Janković iz Bogunovca. Ovaj deo takmičenja je održan pod pokroviteljstvom STR „Uniprom“ iz Medveđe, koje je predstavnk renomirane, nemačke firme „STIHL“. Predrag – Gagi Simić, vlasnik STR „Uniprom“ je najboljima, u ovom delu, svečano dodelio nagrade i priznanja. Posle dodela diploma i pehara, u školskom dvorištu je priređen kulturno umetnički program u kome su učestvovali: KUD „Razigrano kolo“, guslar i frulaš Miljan Toković, guslar Božidar Đikanović i frulaš Radule Jovanović.

Zvaničan deo menifestacije zatvorio je Goran Ivanović, zamenik predsednika opštine Medveđa. Organizatori ove manifestacije su Mesna zajednica Bogunovac, Sportski savez opštine Medveđa, a pomoć u organizaciji pružila je Turistička organizacija opštine Medveđa.

 

Izvor TO Medveđa

Foto R. Kosumi

Svidja vam se članak: