Okrugli sto – Da se bolje razumemo

U okviru projekta „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji“ koji se finansira iz Zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility“ za Zapadni Balkan i Tursku, juče je održan okrugli sto u hotelu “Gejzer” u Sijarinskoj Banji na temu „Službena upotreba jezika i pisama u jedinicama lokalne samouprave.“

Događaj su organizovali opština Medveđa i Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Republičkim sekretarijatom za zakonodavstvo i Zaštitnikom građana. Cilj je predstavljanje pravnog okvira kojim se regulišu prava nacionalnih manjina, posebno u pogledu službene upotrebe manjinskih jezika na lokalnom nivou. Prisutni su bili  predstavnici opštinske uprave, saveta za međunacionalne odnose, nacionalnih saveta za nacionalne manjine i nevladinog sektora. Diskusija je bila interaktivna, i tom prilikom je pohvaljena opština Medveđa i službe koje rade na realizaciji ovog višefaznog projekta. Govorli su i predsednik opštine dr Nebojša Arsić, konsultant Saveta Evrope Vladimir Đurić, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Darko Radojičić, savetnica u Stručnoj službi Zaštitnika građana Dragana Vujkov.

 

EU i Savet Evrope su podržali opštinu Medveđa  grantom od 15.820 evra u cilju sprovođenja projekta „Da se bolje razumemo“. Ovaj projekat je primer dobre prakse u sprovođenju preporuka Saveta Evrope, kao i zakonodavnog okvira na lokalnom nivou, a u cilju unapređenja prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina, kao i promociju tolerancije.

Svidja vam se članak: