Ono što smo prirodi dali, ona nam je i vratila

Bujični potoci i reke na teritoriji opštine Medveđa izbacili su nakon nedavne poplave sve ono što smo mi gomilali godinama na obalama, bacali direktno u reku i ostavljali na svakom mestu koje nam se učinilo pogodnim.


Protekle godine smo projektom „ Čuvajmo okolinu zajedno “ u velikoj meri uspeli da ukazivanjem na lokalne ekološke probleme, razvijemo sopstvenu svest o očuvanju životne srednine. Međutim, izgeda da nismo najbolje savladali gradivo. Iako Medveđa važi za jednu od čistijih sredina, potrebno je da građani, institucije i nadležni organi ubuduće zajedički pristupaju problemu, jer iskakanjem samo jedne karike u lancu, opet ćemo se vratiti na početak.


 

Da podsetimo, svake godine ljudi potroše 1,6 miliona buradi ulja samo da bi napravili plastične boce. S druge strane, prirodi je potrebno oko 1000 godina da razradi jedan plastični predmet, dok je za plastičnu kesu potrebno oko 240 godina.
Fotografije su nastale na putu od Medveđe ka našem turističkom biseru, Sijarinskoj Banji. Kako trenutno stvari stoje, ovaj otpad sačekaće i prve turiste koji se upute ka Banji.

 

 

   

Svidja vam se članak: