Otvorena izložba 3D slika u KC Medveđa

U holu Kulturnog centra u Medveđi danas je otvorena izložba slika rađena u scroll saw tehnici.

Portreti glumica i glumaca i slike životinja, koji su na ovoj izložbi urađeni su kao 3D slike. Autor je Nebojša Jakšić. Prvu izložbu (3d portreti ljudi i intarzije životinja) priredio 2014. godine u Leskovcu.  Izlagao još u Lebanu, Medveđi, na filmskom festivalu u Sopotu, Sijarinskoj Banji. Trenutno učestvuje sa jednim radom na festivalu “Dani Bate Stojkovića“ u Vrnjačkoj Banji. U planu je postavka portreta glumaca za festival filmske režije u Leskovcu i izložba u Beogradu.

Scroll saw so ili modelarska testera je klizna mala električna testera koja se koristi za rezanje zapletenih krivulja u drvetu, metalu ili drugim materijalima koji se može obaviti brzo i sa velikom preciznošću. Takođe, može se koristiti za rezanje spojeva udubljenja i predstavljaju uobičajenu alatku za deblje projekte intarzije. Kada se koristi fino sečivo, obod je gotovo nevidljiv. Ovo je popularan hobi za mnoge stolare. Alat omogućava značajnu količinu kreativnosti i zahteva relativno malo prostora. Koristi se za konstrukciju kalupa, preciznu mehaniku, izradu modela, izgradnju arhitektonskog modela, projektovanje, proizvodnju igračaka (i zagonetki), stolariju (renoviranje antiknog nameštaja). Idealan je i za škole i radionice. Dubina reza je 50 mm u drvetu, u plastici 30 mm, u obojenim metalima je 10 mm.
Koristi povratnu oštricu, a ne kontinuiranu petlju. Kao ručna testera za sečenje, oštrica se može ukloniti i postaviti u prethodno izbušenu početnu rupu, (da biste napravili unutrašnji rez mora se probušiti mala rupa u drvetu, dovoljno velika da list testere prođe), omogućavajući unutrašnje izreze da se naprave rezovi bez ulaznog otvora. Takođe, finoća i po širini i po broju zuba oštrice dozvoljava znatno zamršenije krivine od čak i najuže trakaste testere. Koriste za finu obradu drveta gde želite brzinu i snagu u kombinaciji sa preciznošću finog ručnog noža . Imaju veoma tanku oštricu koja se kreće gore-dole na između 400 i 1800 udaraca u minuti. Podrška sa promenljivom brzinom omogućava još bolju kontrolu rezova kada se radi sa delikatnim materijalima ili prilikom izrade zamršenih rezova.

Ova tehnika, SCROLL SAW naziva se i šuplji duborez i predstavlja igru svetlosti i senke.Rađene su na (ili bolje reći u) šper ploči od 10 mm.

Svidja vam se članak: