Paradajz u službi turizma

Prema analizama poljoprivredne službe opštine Lebane,  na teritoriji ove opštine se godišnje zasadi blizu 4 miliona stabljika paradajza. Ideja predsednika opštine  Ivana Bogdanovića jeste da se na privrednoj mapi naše države stavi paradajz kao strateški proizvod opštine Lebane. Paradajz se proizvodi u 11 sela: Ćenovac, Pertate, Bošnjace, Togočevce, Cekavica, Malo Vojlovce, Donje Vranovce, Veliko Vojlovce dok se u poslednjih par godina beleži rast proizvodnje i u Lugaru, Ždeglovu i Konjinu.

Na paradajz festu koji je održan krajem jula i početkom avgusta ove godine, svoje proizvode je izložilo 60 izlagača iz raznih sfera, dok je 35 bilo vezano za sam paradajz. Manifestacija je bila izložbeno-prodajnog karaktera, zadovoljni smo posetom i izlagačima, a budući da je ovo prva godina, i imajući u vidu epidemiološku situaciju, sve je odlično prošlo. Videli smo šta može da se poboljša oko same organizacije, tako da će sledeće godine sve biti još bolje. Termin za održavanje manifestacije takođe diktira paradajz, odnosno tada je svom najvećem rodu i da pokažemo najbolji kvalitet. Imali smo izlagače koji su prikazali različite sorte, od industrijskih, preko domaćih i dekorativnih, kao i suplemenata. Za naše poljoprivrednike organizovali smo i predavanja o merama zaštite i inovacije koje se sada na tom polju primenjuju, kao i nove metode u sadnji. Bilo je i predavanja o formiranju zadruga, kako bi bili konkurentniji na tržištu.

Sastavni deo prvog „Paradajz fest“-a bio je i kulturno-umetnički program  u pitanju su bili nastupi kulturno-umetničkih društava iz Lebana, Medveđe, Leskovca i Vlasotinca. U večernjem delu programa nastupali su naši poznati estradni umetnici Bojan Veličković, Haris Džinović, Ivan Milenković, Amadeus Bend i Dejan Petrović Big Bend.

Paradajz fest je projekat kojim je opština Lebane konkurisala kod Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i taj projekat je sufinansiran sa 3.200.000 dinara, dok je ostale troškove snosila sama opština.   Pored novca iz budžeta, organizatori su obezbedili i sponzore firme koje se bave proizvodnjom semena, pesticida i trgovina, koji su nagradili učesnike i pobednike takmičenja u kategorijama „Najteži paradajz“ „ Najukusnije jelo“ i „Najlepše dekorisana tezga“

Pored svih muka i problema koje imaju proizvođači ovog, po botaničkim pravilima voća, u samoj proizvodnji, na kraju kada treba da unovče svoj rad, dobiju cenu od nekih 10 dinara po kilogramu. Nakon protesta, otkupna cena je u toku samog „Paradajz festa“ uvećana nekoliko puta, da bi na kraju sezone dostigao cenu od 120 dinara za kilogram.

Kako ističu organizatori, interesovanje za ovaj događaj je buknulo  već nakon prvog dana, jer su i sami proizvođači uvideli da ono što smo ponudili može da poboljša njihovu proizvodnju i isplativost, pre svega kroz direktne kontakte sa dobavljačima, te da su imali i priliku da steknu nova znanja. Na kraju ponudili smo i dobru večernju zabavu jer su naši poljoprivrednici, nakon teških i napornih radnih dana na svojim imanjima, to i zaslužili, kaže za naš portal pomoćnik predsednika opštine Lebane, Goran Lazarević.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta opštine Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva,

Svidja vam se članak: