Počela rekonstrukcija zgrade Opštine Medveđa

Ukazom kralja Aleksandra 31 decembra 1921 godine, Medveđa je proglašena za varošicu. Ovaj kraljevski „novogodišnji“ poklon, stigao je tek posle četvrtog pokušaja Gornjojablaničana da njihovo mesto dobije viši status.

Nakon proglašenja, Medveđa se gradila i tokom godina menjala svoju arhitekturu, pa mladi naraštaji mogu da osete njen stari duh samo kroz malobrojne fotografije koje su svedoci vremena. Na mestu sadašnje zgrade opštine, posle II svetskog rata, na temeljima stare škole izgrađen je objekat, koji je imao prvobitnu namenu za odvijanje nastave u osnovnom obrazovanju. Kada je izgrađena školska zgrada, objekat koji danas nazivamo zgrada Opštine Medveđa osposobljen je za potrebe lokalne administracije. Jedina rekonstrukcija koja je, pored redovnog održavanja i krečenja, urađena je na fasadi pre petnaestak godina.

Iz sredstava Koordinacionog tela i opštine Medveđa, ove godine odobrena su sredstva za rekonstrukciju zgrade u vrednosti od 43.995.907,30 dinara bez PDV, odnosno 52.795.088,76 sa PDV. Radove izvodi firma „Investgradnja doo“ Leskovac u zajedničkoj ponudi sa firmama „Crna trava“ AD Leskovac i „Standard“ AD takođe iz Leskovca. U odluci o dodeli ugovora u otvorenom postupku koji je potpisala načelnica Opštinske uprave opštine Medveđa Svetlana Todorović, stoji da je rok za završetak radova 150 dana, ali se nadležni nadaju da će rekonstrukcija biti završena u naredna tri meseca. Za sada su službe koje su bile smeštene u ovom objektu raspoređene na sledećim lokacijama:

Zgrada opštine Medveđa pre adaptacije izgleda ovako

Svidja vam se članak: