Predsednik Arsić na Kopaonik biznis forumu

Kopaonik biznis forum koji je u toku I završava se 4 marta, kao centralnu temu ima industriju i povezane teme: Izazovi za budućnost, digitalizaciju, obrazovanje, politiku  zapošljavanja i pitanje „odliva mozgova“. Učešće na forumu uzeo je predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, a govorio je na panelu „Ravnopravnost polova kao preduslov održivog razvoja na lokalnom nivou.

Na Kopaoniku borave predstavnici privrednog i biznis sveta, ne samo iz Srbije već i iz čitavog regiona, članovi Vlade, među kojima su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ali i predstavnici kako domaćih tako i međunarodnih finansijskih institucija – Narodne banke Srbije, Fiskalnog saveta, Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke. Kroz prizmu brojki – najveći regionalni biznis forum ove godine okuplja oko 1.300 učesnika.

    

„Ove godine navršava se četvrt veka od usvajanja Pekinške deklaracije i od tog dana do danas urađeno je dosta u okviru borbe za ženska ljudska prava, ali trebalo bi raditi još više kako bi se unapredili ciljevi jednakosti i razvoj mira u korist svih žena u svetu.“ podsetila je Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost. Platforma za akciju bavi se pre svega otklanjanjem prepreka za ravnopravno učešće žena u ekonomskom, kulturnom i političkom odlučivanju kao i za ostvarivanje jednakih prava žena i muškaraca u javnom i privatnom životu. S tim u vezi, Janković je podsetila predsednika opštine Medveđa da žene ne bi trebalo zatrpavati birokratijom, nego im omogućiti da ravnopravno učestvuju u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Predsednik se složio sa tom konstatatacijom citirajući Margaret Tačer, britansku političarku i bivšu premijerku Ujedinjenog kravljevstva koja je svojevremeno izjavila da u politici ako hoćes da se nešto kaže pitaj muškarca, ako hoćeš da se nešto napravi pitaj ženu.

Svidja vam se članak: