Putinovo

Ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin posetio je danas opštinu Medveđa. Ovo je druga poseta visokog ruskog zvanicnika za kratko vreme, što predstavlja izuzetnu čast za našu malu opštinu, istakao je predsednik dr. Nebojša Arsić, obraćajući se mnogobrojnim novinarima, meštanima I zvanicama u Gornjem Gajtanu, u zaseoku Putinovo.Tom prilikom Čepurin je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Medveđi, a za Putinovo je kazao da je imao veliku želju da ga poseti, s obzirom da su meštani izrazili veliku ljubav prema Rusiji, ruskom narodu i njenom predsedniku.

Ambasador Čepurin je najpre razgovarao u Medveđi sa predstavnicima lokalne samouprave, gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem, a u prisustvu predstvanika drugih lokalnih samouprava sa juga Srbije.Razmenjeni su i pokloni. Delegacija je prošetala centrom Medveđe, pogledala prezentaciju osnovne škole “ Gornja Jablanica ” koja slavi 130. godina postojanja, a nakon toga, kao što je i bilo planirano posetila Gornji Gajtan.

“ Ovo je verovatno najmanje mesto na svetu nazvano po najpoznatijem političaru ovoga veka, što je jako interesantno za ljude u Rusiji ”, kazao je ambasador Čepurin. Podsetio je da ove godine obeležavamo 180 godina prijateljstva I dobrih diplomatskih odnosa izmedju naše dve zemlje, ali je istakao da nas to prijateljstvo veže I duže. Aleksandar Čepurin je dodao da u Srbiju ne dolazi kao predstavnik jedne od najvećih zemalja sveta, nego kao prijatelj. Dodao je da ruske humanitarne organizacije pomažu I razvijaju dobre odnose izmedju dva naroda, a da će put prema Putinovu koji je finansiran sredstvima koja su obezbeđena u saradnji Rusije I Srbije biti završen u predviđenom roku.Učenik čuvenog umetnika Nikosa Safronova uradio je kopiju Putinovog portreta, koji će od sada krasiti čuvenu kafanu “ Krim “ u Putinovu. To je još jedan od poklona ruske delegacije.

U centru sela je kafana u okviru koje postoji biblioteka, a ukrašena je slikama lokalnog umetnika Rajka Božovića. Takodje, dobro je opremljena starim predmetima koji čuvaju tradiciju I služe da se ista obnovi. Kažu meštani da je u ovom malom selu sve spremno za prijem turista. Na nekoliko kilometara udaljenosti je I Đavolja varoš, a opštine koje leže na obroncima Radana godinama unazad rade na medjusobnom povezivanju što bi turističku ponudu učinilo primamljivijom i dostupnijom.

 

i.

Putinovo je naselje koje njegovi najstariji mneštani nazivaju malom varoši.

Svidja vam se članak: