Radanska Ruža

U okviru projekta „Izazovi u poljoprivredi“ predstavljamo grupu žena iz naše komšijske opštine Lebane, pred koji je izazov  bio postavljan mnogo puta.

Njihova  predstavnica Slobodanka Pavlović danas može  da kaže da su uspeli i sa ponosom ističe da su na selu zadržali nekoliko porodica. Proizvodi  su spoj odličnog prirodnog potencijala i ljudskih resursa, ukusnog i zdravog voća i povrća ubranog na obroncima Radan planine, i vekovne tradicije domaćica u proizvodnji zimnice, kaže Slobodanka i dodaje da njihova dolazi sa malih parcela, biljke su zalivane vodom iz planinskih potoka, te plodovi zadržavaju maksimlani kvalitet. U preduzeću rade pre svega žene iz marginalnih grupa.

Voće i povrće biraju i prerađuju ručno, na običnim šporetima u malim šerpama, u velikoj zajedničkoj kuhinji. Po tradiciji I starim receptima, zimnicu proizvode bez konzervanasa i drugih dodataka,  pasterizuju i pakuju u staklenoj ambalaži. Svaka teglica prenosi energiju zalaganja, staranja I pažnje koju su žene ugradile kroz svoj rad.

 

U nastavku poslušajte kompletnu emisiju „Izazovi u poljoprivredi“

 

 

 

 

 

 

Socijalno preduzeće Radanska RUŽA doo Lebane je osnovano kao neprofitno društvo sa ograničenom odgovornošću.

Svidja vam se članak: