Reka Jablanica očišćena posle četrdeset godina

Početkom juna meseca ove godine firma HSV iz Vlasotinca počela je radove na čišćenju rečnok korita Jablanice i ušća reke Lapaštice.

Do današnjeg dana očišćeno je oko 1270 m regulisanog dela toka i oko 300 m neregulisanog. Za ove namene projektom je bilo predviđeno i upotrebljeno 18 miliona dinara bez pdv/a, a u drugoj fazi, koja upravo počinje, obezbedjeno je još 10 miliona koji će biti iskoričćeni za regulaciju dodatnih 950 m. Predvidjeno je da se u toku naredne godine obezbede dodatna sredstva za realizaciju trece faze koja bi podrazumevala sanaciju uzvodno od kraja regulacije, iznad bivse fabrike Termovent. Naime, nadlezni kazu za Radio Medvedju da reka nije čišćena skoro 40 godina sto je dovelo do velikih oštećenja, odnosno pucanja pragova,kaskada, i 350 metara obale. Treća faza biće realizovana iz plana i programa poslovanja preduzeća Srbija vode.

Da podsetimo, obzirom da se čekalo na saglasnost dugi niz decenija, reka je bila urasla u šiblje i počela da menja svoj tok. “Od kako je urađen kej reke Jablanice, pre više od 2 decenije, nije bilo dozvole za regulisanje rečnog korita, pa je tok reke Jablanice u opštini Medveđa bio u jako lošem stanju. Zajedno smo sa stručnim licima obišli korito reke i sa “Srbijavode” dogovorili izradu elaborata na osnovu koga se radi sanacija, uređenje i regulacija rečnog korita reke Jablanica” – napomenuo je dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa koji je bio u toku dana obišao radove.

Svidja vam se članak: