Roboti stigli u Tulare

Osnovna škola „Vladimir Bukilić“ u Tularu dobila je pet robota.

Fondacija B92 putem projekta „Bitka za znanje“ donirala je ovoj školi robote u vrednosti od 350 evra. Kako nam je objasniio profesor informatike Njegoš Dragović, ovo je osnovna verzija sa mogućnošću za nadogradnju i unapređivanje. Dragović ističe da smo po ovim inovacijama prvi u opštini Medveđa, a sedmi u Jablaničkom okrugu. Ideja donatora je da se  razvije osećaj učenika za programiranje, jer je informatika  zastupljena u svim sferama društva.

 

Nastavnici ove škole ističu u razgovoru za Radio Medvedju da im nedostaju osnovna sredstva za rad i neometano funkcionisanje časova, ali se snalaze i sopstvenim sredstvima pokušavaju da to nadomeste. Za časove informatike, koja je od ove godine obavezan predmet za učenike od petog razreda, potrebni su računari i internet. Nažalost, škola ima računar koji može da služi jedino kao eksponat, a interent veza je izuzetno slaba. Za rad robota ove dve stvari su neophodne. Škola i prokišnjava, a učionice se greju na tzv.“ kube“, ili peć na drva.

Deca koja pohađaju školu “ Vladimir Bukilić“ su vesela, razdragana i pre svega zadovoljna svojim nastavnicima koji im posvećuju punu pažnju. Kažu da pored učenja, organizuju proslave i zajednički slave rodjendane. Veliki deo vremena provode i u igri ispred škole. Imaju teren za fudbal, košarku, stoni tenis, a pored svega toga i mobilijar koji rado koriste. Ono što kvari idiličnu sliku je mali broj dece.

Sve priloge koje smo snimili u Tularu možete da poslušate u nastavku.

 

Svidja vam se članak: