Rudarstvo i ekologija

Rudnik Lece d.o.o. Šabac (u stečaju) važan je za stanovnike Medveđe i šire okoline jer ne samo da obezbeđuje radna mesta, već i unapređuje uslove rada i životne sredine, naročito u poslednjih nekoliko godina. Ovim povodom u celosti vam prenosimo razgovor, koji smo nedavno imali, sa stečajnom upravnicom, gospođom Ljiljanom Jovanović.

-Kako danas izgleda vođenje Rudnika Lece u stečajnom postupku?

Najveći prirodni potencijal Medveđe je Rudnik Lece i na neki način sudbina ovog rudnika je i sudbina mnogih. Iako je on danas u stečaju mi radimo najbolje što se može u datim okolnostima. Zapošljavamo rudare i unapređujemo uslove rada ne samo za njih, već i za širu zajednicu. To konkretno znači da, pored sigurnog posla za sugrađane, mi radimo na uređenju i održavanju radne sredine u propisanim standardima, ali isto tako ulažemo i trud da očuvamo i zaštitimo životnu sredinu u odnosu na rudarske aktivnosti.

 –Koje konkretne aktivnosti sprovodite kada se radi o zaštiti životne sredine?

Rudnik Lece u sklopu svojih redovnih aktivnosti koje se odnose na pripremu proizvodnje, proizvodnju i preradu rude, uređuje radni i životni prostor, poštujući dosledno sve propise Republike Srbije. Istovremeno, preduzimamo i čitav niz neophodnih aktivnosti bilo da se radi o kvalitetu vazduha, nivou buke, kvalitetu jamske otpadne vode, kvalitetu drenažne i procesne vode iz flotacijskog jalovišta, stanju terena odnosno nivou devastacije usled rudarskih aktivnosti – kako bi se  stvorili što bolji uslovi za rad u samoj jami, ali i očuvala životna sredina.

U tom smislu, neki od projekata koji su urađeni i privedeni nameni podrazumevaju višestepeno prečišćavanje jamske otpadne vode, uređen sistem drenaža na flotacijskom jalovištu, pojačane brane na flotacijskom jalovištu u cilju postizanja što bolje stabilnosti, uređenu kišnu kanalizaciju oko flotacijskog jalovišta sa prelivnim organima, kao i rekultivisane površine na pasivnom delu jalovišta (brana 4 flotacijskog jalovišta).

-Da li sve navedeno znači da možemo da se osećamo bezbedno u sredini u kojoj živimo?

Apsolutno. Ja jesam šapčanka poreklom, ali sam već toliko dugo ovde u Medveđi da mi je stalo da sve što jedem i pijem bude apsolutno ispravno i nezagađeno, kao i vazduh koji ovde dišemo. Da je to tako, možete se uveriti jer sve aktivnosti koje Rudnik Lece sprovodi, pod direktnim su nadzorom, ne samo resornih institucija u oblasti rudarstva, već i akreditovanih institucija kao što su Zavod za javno zdravlje Leskovac, koji vrši ispitivanje površinskih i jamskih voda i merenje količine ispuštenih voda, kao i proveru pijaće vode na mesečnom nivou. Tu je i Prvi Maj Niš, koji radi sva merenja izduvnih gasova, buke i vibracije od dizel mašina i njihov uticaj na okolinu.

Dodala bih za kraj i to da verujem da je rudarstvo grana privrede koja će i u budućnosti biti motor razvoja opštine Medveđa, zajedno sa turizmom i svim potencijalima i blagodetima koje pruža Sijarinska banja, što me posebno raduje. Mi smo jedino preduzeće u Srbiji koje je tokom stečaja povećalo broj radnika. Kada sam ja postavljena bilo je 403 radnika, od kojih samo 164 jamskih radnika (93 rudara). Danas imamo 179 jamskih radnika (121 rudara), dok ukupno u dva revira sa dve jame, Resavača i Jezerine, radi 343 jamskih radnika, a ukupno 409 radnika. Od početka stečaja do danas zarade  jamskih radnika povećane su za 30%.

Ovaj medi

Svidja vam se članak: