Sabori u Bučumetu, Rujkovcu i Gazdaru

Pravoslavni vernici proslavili su na prigodan način praznike sv Petku i sv Pantelejmona.

Sveta prepodobnomučenica Paraskeva u narodu poznata kao Trnova Petka obeležena je juče u hramovima u Stanušićima. Rujkovcu i Petrovcu. Kolač je presekao paroh Boban Vuković. Domaćin slave u Rujkovcu bio je Dušan Petković, a kolač je preuzeo Slaviša Arsić. Nakon svečanog čina, domaćin slave pozvao je goste na ručak koji je bio postavljen u dvorištu crkve.

Stariji meštani kažu da su nekada na mestu gde je sada sagrađena nova crkva, bili samo temelji bogomolje, ali su je meštani redovno posećivali i obeležavali praznike. 2001. godine sagrađena je crkva kakvu sada imamo, a meštani je održavaju i uređuju prostor oko nje. Paroh Boban Vuković je obraćajući se prisutnima podsetio da je izuzetno važno da se ljudi u što većem broju okupljaju u hramovima jer se na taj način neguje zajedništvo i suživot.

 

Presecanje slavskog kolača u Rujkovcu je bilo obavljeno u 11 sati, pa smo za taj čin zakasnili u Petrovcu. Međutim, meštani su se okupljali u ovom selu oko crkve tokom celog dana, gde je domaćin Goran Arsić organizovao slavski ručak. U Bučumetu je bilo izuzetno veselo.

Praznik sv Pantelejmona danas se proslavlja u Gazdaru. U utorak 07. avgusta postavljen je kamen temeljac za izgradnju nove crkve u ovom mestu. Na tom lokalitetu, prethodnih godina vršena su arheološka iskopavanja, a grobovi i nakit koji su pronađeni ukazuju da su temelji podignuti u XV veku, najverovatnije obnovljeni na starim iz XIII veka. Na ovoj lokaciji pronađeni su delovi spomenika koji su ugrađeni u samu crkvu sa elementima iz doba Turaka i Nemanjića. Pronađen je i kovani novac iz doba Vuka Brankovića iz 1379. godine. Velikim zalaganjem meštana, pre svega predsednika MZ Gazdare Nebojše Kovinića, naporima crkve i lokalne samouprave ovaj hram dobiće novi izgled.

 

U letnjikovcu pored crkve danas je presečen slavski kolač a domaćin je bio Dragi Milovanović. Slavu je preuzeo Stevica Stojković.

Svidja vam se članak: