Satirična LEskovačka Mućkalica okupila aforističare iz cele Srbije

Pre tri godine, grupa entuzijasta po prvi put je organizovala festival humora i satire popularno nazvan SLEM, skraćeno od Satirična Leskovačka Mućkalica. Organizatori tada nisu ni pretpostavljali da će tri godine kasnije imati preko 100 učesnika na konkursu koji se raspisuje početkom septembra i da će članovi žirija morati da od 1100 aforiizama odaberu samo sedam kao pobedničke. Neverovatno težak posao ali i jednako interesantan.
Ove godine, na konkurs se, putem mejla, prijavilo 88 autora i 34 autora koji su radove poslali poštom. Žiri u sastavu Branislav Janković, književnik iz Niša, Dragan Stošić, Aleksandra Kostić i Zoran  Jovanović uživali su u ocenjivanju radova prispelih iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Slovenije, Bosne i  Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Rumunije.

 

Prema obimu programa i broju gostiju i učesnika,  može se reći da festival humora i satire, Slem, predstavlja krunu na uspešnu kulturnu godinu u Leskovcu.
Program festivala traje dva dana.  Prvi dan predviđen je za gostovanje kluba satiričara iz nekog grada, dodelu nagrade za doprinos razvoju satire na području Leskovca i izložbu karikature. Saša Dimitrijević, Dobrosav Bob Živković i ove godine Goran Ćeličanin, su među vodećim karikaturistima Srbije i dobitnici su eminentnih nagrada širom sveta.

Nagradom „Doktor Žak Konfino“ festival je ovekovečio ime velikog leskovačkog satiričara i jednog od najviđenijih leskovčana svoga doba. Posle Prof. dr Dragomira Radovanovića i Danila Kocića, čast da ponese ovu veliku nagradu, pripala je aforističaru Nenadu Mitiću iz Leskovca koji je svoje radove objavljivao u mnogim elektronskim časospisima (Šipak, Etna), u dnevnim novinama (Večernje Novosti) i oko 200 aforizama objavio u zbirkama Aforizmi i aforističari izdavačke kuće Alma iz Beograda. Ovogodišnji je učesnik Satira Festa koji se održava na Kolarcu.
Gosti aforističari, ove godine bili su Saša Miletić, Dejan Ristić, Dragan Matejić i Bratislav Kostadinov, članovi „Čarapanskog aforističarskog kluba“.
Tradicionalno, ovogodišnjem dobitniku, nagradu je uručio prošlogodišnji. Na slici, Danilo Kocić, novinar i publicista, dodeljuje nagradu Nenadu Mitiću.
U najavi drugog dana festivala, učestvuju predstavnici leskovačke aforističke scene, kako bi gostima i dobitnicima nagrada predstavili svoje radove. Ove godine, „boje Leskovca“ branili su: Mira Đermanović, Nikola Vušković, Danilo Kocić, Čedomir Mitić i prof. dr Dragomir Radovanović a ovogodišnji festival ulepšale si u oštrim perima ukrasile gošće Deana Sailović iz Sremskih Karlovaca, Marina Aristo Marković iz Niša, Ljupka Cvetanova iz Štipa dok je čast aforističara branio Jane Atanasov iz Kočana, Makedonija.
Publici su se predstavili i dobitnici nagrada koji su uspeli da se organizuju i prisustvuju festivalu:
Prva nagrada, za aforizam: „Društva koja su izgubila kompas orijentišu se pomoću balvana“ pripala je Aleksandri Filipović iz Pančeva.
Dobitnik druge nagrade je Goran Radosavljević iz Beograda, za aforizam: Cilj opravdava sredstvo. Na žalost, mi sredstava više nemamo!
Treću nagradu, žiri je dodelio, Miladu Obrenoviću iz Republike Srpske za aforizam: Izvodite djecu u prirodu. Bolja su kad su na travi!
Organizacioni odbor je prihvatio predlog žirija i, zbog velikog broja kvalitetnih aforizama odlučio da pohvali tri autora. Vitomira  Ćurčina iz Zrenjanina, Neška M. Ilića iz Požege i Tanju Đurđević iz Velikog Gradišta.

Specijalno priznanje, „Dunđer“ pripalo je Radosavu Milutinoviću iz Užica za aforizam: „Šta ti je život, reče list papira. Do juče paloma a danas diploma.“

Autor ovih redova u više navrata pokušao je da dođe do gospodina Živka Kulića kako bi ga u ime organizacionog odbora pozvao kao gosta učesnika ali nije uspeo da dođe do njega. Nadam se da ćemo uspeti da uspostavimo kontakt i da gospodin Kulić, na četvrtom slemu, bude specijalni gost.
Zoran Jovanović
Ovaj medijski sadržaj je deo projekta “Kultura s juga” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Leskovca. Stavovi izneti u ovom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
Svidja vam se članak: