Savetnik Ministra Tončeva u poseti opštini Medveđa

Opštinu Medveđa danas je posetio savetnik u Kabinetu ministara zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, Miroslav Dejković.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić je u svom kabinetu održao zajednički sastanak sa savetnikom Dejkovićem, koji je došao sa ciljem da lokalnu samoupravu opštine Medveđa upozna sa aktuelnim Javnim pozivom koje je raspisalo ovo ministarstvo.

Naime, u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština za 2021.godinu, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije raspisao je Javni poziv za prijavu projekata za Program podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština.

Savetnik Dejković je predočio na sastanku da sredstva u iznosu od 319.804.000,00 dinara ministarstvo opredeljuje se za realizaciju dva programa, a da je na lokalnoj samoupravi da predloži projekat po programu, i to za:

– Izrada projektno-tehničke, planske dokumentacije i planskih dokumenata, i

– Unapređenje infrastrukturnih kapaciteta nedovoljno razvijenih opština,

Pravo na podnošenje prijave projekta imaju jedinice lokalne samouprave koje čine četvrtu grupu izrazito nedovoljno razvijenih jedinica lokalnih samouprava, gde spada i Opština Medveđa, a čiji je stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka.

Za finansiranje prvog programa predviđena su sredstva u iznosu 70.000.000,00 din. gde Kabinet ministra finansira 100% vrednost predloženog projekta. Za Program 2 predviđena su sredstva u iznosu 249.804.000,00 din., a drugi program ministarstvo sufinansira u iznosu od 50-80% , sa maksimalnim iznosom učešća do 7.000.000,00 din.

Lokalne samouprave čiji projekti budu odobreni na javnom pozivu su u obavezi da sredstva koriste namenski i da sve aktivnosti realizuju do 15. decembra 2021.godine, a rok za podnošenje prijava je 15. april 2021. godine.

Svidja vam se članak: