SKGO – Mreža za romska pitanja

Četvrti sastanak Stalne konferencije gradova i opština Mreže za romska pitanja održan je danas u hotelu Zira u Beogradu. Tema „Zdravstvene medijatorke – podrška lokalnim samoupravama“. Ispred opštine Medveđa prisustvovao je predsednik dr Nebojša Arsić.

Zapošljavanje zdravstvenih medijatorki pri domovima kao zdravstvenih saradnika konstatno je u povećanju i zaključno sa ovom godinom trebalo bi da ih bude 90 na teritoriji Srbije. Medijatorke su obučene da ukazuju romskim porodicama kako da spreče bolesti, ali i da se leče od njih. Informacije iz baze podataka Ministarstva zdravlja o Romima će, unapredjenjem softvera Ministarstva, a poštujući Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, biti podeljene sa relevantnim sektorima sa ciljem postizanja jednostavnijeg i sadržajnijeg odgovora socijalnih službi po pitanju socijalnog uključivanja Roma.

U pružanju socijalnih i zdravstvenih usluga posebni napori biće uloženi da se podigne svest lokalnih vlasti o tom pitanju, kako bi se omogućio potpuni pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama, spreči diskriminacija kao i da se obezbedi dosledna primena relevantnog zakonodavstva.

Svidja vam se članak:

Оставите одговор