Škola u Tularu dobila računarsku opremu

Fondacija Alek Kavčić donirala je 02. septembra ove godine najmoderniju informatičku opremu osnovnoj školi „Vladimir Bulikić“ u Tularu, na inicijativu profesora informatike Njegoša Dragovića.

Tri računara i multifunkcijski štampač u boji za učenike ove škole imaju veću vrednost od ekonomske cene. Osnovci će, osim programiranja, moći i da štampaju dodatne udžbenike. „To je projekat koji je sa moralnog stanovišta vrlo prihvatljiv, jer u Srbiji udžbenici nisu besplatni“ rekao je osnivač fondacije profesor Aleksandar Kavčić. Kavčić je profesor na Karnegi Meloun Univerzitetu u SAD. Nekadašnji đak Matematičke gimnazije u Beogradu, kojoj je ova fondacija u nekoliko navrata donirala opremu, a ta gimnazija, kada dobije nove računare, stare donira drugim školama u Srbiji. On je dodao da je ova škola prva seoska škola kojoj doniraju nove računare, pa će tako svako moći da radi na računaru, a štampač će koristiti za štampanje udžbenika kada oni postanu besplatni i dostupni na internetu, što je glavni projekat fondacije.

U protekle 2 godine, zahvaljujući Dragoviću škola u Tularu bogatija je za jednu digitalnu učionicu sa projektorom i laptopom, kao i komplet mini robota za progamiranje. Ovo je bila osnova za pokretanje školskog časopisa, koji uređuju učenici i nastavni kadar, čime se zaokružila informatizacija škole. „Moja namera je da učenicima sa sela omogućim da uče i nikada ne odustaju. Škola u Tularu je trenutno jedna od najjačih obrazovnih ustanova po informatičkoj opremljenosti, nastavnom kadru i rezultatima, tako da je ovo jedan prirodan sled okolnosti našeg zalaganja da besplatno školstvo zaživi u praksi, što će poboljšati dostignuća učenika“ istakao je Dragović.

Profesor Aleksandar Kavčić gostovao je u Radio Medveđi, i u nastavku možete poslušati kako je tekao razgovor.

Svidja vam se članak: