Svetski dan srca u Medveđi

Svetski dan srca u Medveđi obeležen je dan ranije.

Sekretar Crvenog krsta u Medveđi Ljuljeta Kosumi kaže da su zajedno sa Domom zdravlja odlučili da se akcija sprovede u četvrtak, 28 septembra, jer tog dana najviše naših sugrađana koji žive u okolnim selima dolaze na pijačni dan u Medveđu.

U prostorijama udruženja penzionera građanima je besplatno proveren nivo šećera u krvi i krvni pritisak, bez obzira da li su zdravstveni osiguranici ili nisu. Akcija je uspešno sprovedena.

Veliku pomoć pružili su volonteri iz osnovne i srednje škole iz Medveđe, koji su u ranim jutarnjim satima, pre početka akcije pomagali korisnicima Crvenog krsta oko isporuke paketa hrane i higijene koje je CK u Medveđi nedavno obezbedio preko Vlade Republike Srbije.

 

Svetski dan srca se inače obeležava 29 septembra, a kardiolozi upozorovaju i napominju da samo od posledica tri najteže bolesti krvnih sudova i srca Srbija je prošle godine ostala bez čak 27.094 ljudi, što je više nego što omanji grad ima stanovnika.

– Kod nas mnogi govore da vode računa o svom zdravlju, ali samo dok ne sednu za sto da jedu, dok ne zapale cigaretu ili posegnu za alkoholnim pićem – kaže prof. dr Siniša Pavlović, internista kardiolog i zamenik direktora Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije. – Deklarativno smo skloni da budemo čak teatralni u brizi o zdravlju, ali samo „na rečima“. U suštini o njemu gotovo uopšte ne brinemo. I oni malobrojni koji vode „zdrav život“, obično se drže neke „estradne“ forme i najblaže rečeno čudnih saveta, neutemeljenih u medicini – prenose Večernje novosti.

Iz Crvenog krsta Medveđa poručuju da imaju izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom, kao i ostalim povezanim institucijama u Medveđi.

Svidja vam se članak: