Tradicija i zajedništvo – KUD „Razigrano kolo“

U opštini Medveđa tradicija se gaji i neguje kroz raznovrsne aktivnosti i manifestacije. Mnogi meštani to rade individualno, u komforu svojih kuća, praznujući razne datume, sećanjem na stvari koje su naučili od svojih kao mali i slično.

Ono što je sigurno jeste da svaka duša našeg malog mesta zna barem jedno kolo i barem je jednom bila uključena u aktivnosti folklorskog kluba, da li kao učesnik/ca ili kao posmatrač/ica. Kada pričamo o starijim generacijama, lako je navesti barem nekoliko razloga zašto je folklor bitan za njih. Ali šta se desi kada folklor povežemo sa mladim ljudima u Medveđi? U kojim aspektima oni i one vide vrednost i značaj ovog tradicionalnog kulturnog oblika tipičnog za mnoge delove Srbije?Pre nego se dublje zapitamo šta mladi vide u folkloru, evo par informacija o Kulturno umetničkom društvu „Razigrano kolo“. Za potrebe ovog teksta, razgovarala sam sa Bojanom Lakušić predsednicom ovog udruženja.

KUD „Razigrano kolo“ je počelo sa radom 15.maja 2018.godine, poziciju koreografa ima Marko Živić. Prilikom osnivanja, ovaj klub je imao 150 aktvnih članova i članica, različitih uzrasta od 5-18 godina koji/e su bili/e podeljeni/e u četiri grupe. Tri godine kasnije, danas, folklorska grupa ima tek 70 aktivnih članova/ica i za to, iz KUD-a „Razigrano kolo“ uglavnom kažu da je kriv odlazak mladih iz Medveđe. Bilo zbog srednjih škola u drugim gradovima, fakulteta, posla, dosta mladih je napustilo svoje rodno mesto, što se direktno oslikalo na brojnost ove grupe.

Predsednica udruženja Bojana Lakušić ističe da je jako ponosna na to kako KUD funkcioniše uprkos teškoj logističkoj situaciji koja je posledica trenutne pandemije virusa Covid-19. „Pored epidemiološke situacije koja je teška za sve, pa tako utiče i na naš rad,ja sam ponosna da mi uspevamo da održimo tempo rada koliko nam ova situacija dozvoljava“. Probe se održavaju u Kulturnom centru Medveđa u tri grupe. Ovo je četvrta godina za redom kako „Razigrano kolo“ uspešno radi. Trenutno ima 9 postavljenih koreografija i stalno organizuje različite nastupe. Jedna od većih manifestacija je Međunarodni festival foklora koji se održava u Medveđi, a2019. godine Bojana je sa KUD-om organizovala Prvi multietnički plesu kom su učestvovala deca albanske naconalnosti koji je bio medijski propraćen jako dobro. Ove godine je opet, u samostalnoj organizaciji, održan festival folklora gde je učestvovalo čak oko 200 učesnika/ca u izvođenju raznih koreografija iz svih delova srbije. Meštani i meštanke Medveđe su uživali u šarenilu raznih nošnja i raznih igara. Bojana na ovu temu kaže: „Medveđa voli folklor, pesmu i tradiciju, a mi smo tu da sve to održavamo i čuvamo kulturnu baštinu,mada smo finasijski u dosta lošoj situaciji“.

Pored poteškoća sa kojima se susreće rad ovog udruženja, svi ljudi uključeni u proces, rade neprestano i motivisano. Predsednica udruženja naglašava da je čuvanje tradicije i kulture, pogotovo u našem kraju koji je multietičnog karaktera samim tim i kulturno jako bogat, od neprocenjive vrednosti. „Svu motivaciju i energiju mi daju deca koja dolaze na probe i na svakom koncertu se predstave na najbolji način. Kao KUD smo zapaženi skoro svuda, što je možda i zbog autentičnosti nošnje, pogotovo košulje koja ima heklan rukav.“

Ove godine „Razigrano kolo“ je nastupalo sa Dejanom Petrovićem i Big Bendom. Koreografiju za koloVrtlog, sa kojim su nastupali/e, je napravio Marko Živić, a Bojana opisuje nastup kao „zaista divan i dinamičan“. Kao i sve po čemu je Medveđa autentična, treba pokazati što većoj publici. Na tom polju, KUD „Razigrano kolo“ je aktivno na malim ekranima i gostovaloviše puta na TV programima. Ova kreativna i tradicionalna družina bila je gostna RTS-ovoj emisiji ,,Šarenica,, i dva puta na Happy televiziji u emisiji ,,Prelo u mom sokaku“.Pored toga, u emisiji „Znanje imanje“ koja se, takođe, emituje na RTS-u. I na kraju, uz pomoć ovog folklorskog udruženja snimljen je fim o Medveđi.

Kao što vidimo, Medveđa ima čime da se pohvali, mada to nije nešto nepoznato. Ono što možemo da iznesemo kao nov zaključak jeste da folklor ne predstavlja isključivo negovanje tradicije, već i negovanje osećaja zajedništva, u vremenu gde je ono krucijalno za društvo. A kao pravi stub našeg društva uvek treba da vidimo mlade ljude. Zbog toga zajednički ciljevi „Razigranog kola“ mogu dovesti do razigranosti cele Medveđe.

 

tekst Marija Jovanović

Svidja vam se članak: