Trim staza i vidikovac

Zona sporta u Medveđi bogata je sadržajima na kojima bi pozavidele mnoge opštine pa i gradovi. Trim staza sa „isključenjima“ na kojima se nalaze sprave za vežbanje, streetworkout park, teren za tenis, mini pič teren… Sve u svemu, velika površina koja zahteva održavanje.


I pre svečanog otvaranja koje je više puta odlagano zbog epidemije korona virusa i loših vremenskih uslova, do kasnih noćnih sati deca i odrasli igrali su fudbal na pomenutom terenu. Rekreativci, a i oni koji se nikada nisu bavili sportom koristili su staze za rekreaciju ili šetnju svojih mališana. Polako ali sigurno, postalo je to mesto okupljanja velikog broja žitelja Medveđe, a samim tim i mesto gde će se bez mnogo razmišljanja smeće bacati upravo na tim terenima, stazama i travi oko njega.

Istini za volju, izgradnju svih ovih sadržaja nije pratilo postavljanje kanti, ali kada je i to rešeno i kompleks priveden nameni, bacanje đubreta pored sudova za odlaganje smeća postala je navika ili je to prosto tako bilo lakše. Sa nadležnima smo više puta razgovarali, ukazivali na ovaj problem. Činili su to i malobrojni građani koji su se savesno ponašali, pa čak i pokušali da organizuju čišćenje ovog prostora. Bilo je i onih koji su sami čistili, ali su to bili usamljeni slučajevi.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je za održavanje zaduženo JKP Obnova. Iz ovog preduzeća kažu da po planu i programu održavanja i čišćenja javnih površina, trim staza se čisti jednom nedeljno, ali odmah nakon toga, nesavesni građani nastavljaju po starom. I sve tako u krug. Ista situacija je i na Vidikovcu.

Priču o održavanju ovog kompleksa nastavićemo u sledećem sadržaju, kroz prizmu javnih radova. Za sada ostaje samo da spomenemo da bi JKP Obnova, preduzeće koje i ineče ima mnogo zaduženja, može u velikoj meri da bude potpomognuto angažovanjem radno sposobnih korisnika socijalne pomoći koji su dužni da za novac koji dobijaju od države odrade 40 sati u jednoj godini ukoliko su nosioci prava, a članovi njihovih domaćinstava, takođe radno sposobni po 20 sati. Njih je oko 260 i to je i više nego dovoljan broj da se pokrije cela teritorija opštine Medvedja. Međutim, medju njima su oni koji se redovno javljaju, savesno obave svoju dužnost i za to dobiju potvrdu koja im omogućava da nastave sa primanjima. Ima i onih koji kažu da su odradili određen broj sati, nadležni im veruju na reč jer nisu u mogućnosti da proprate sve aktivnosti, jer su mnogi korisnici dužni da odrade svoj deo posla u mestima gde žive, a to su seoske sredine. Otežavajuća okolnost je i što JKP Obnova nema uput iz Centra za socijalni rad kojim bi se kontrolisao broj korisnika. U razgovoru sa nama i jedna i druga ustanova obećavaju da će se ubuduće vršiti rigoroznija kontrola, sprovesti bolja saradnja i napominje se da svi koji korisnici koji izbegavaju da sprovedu svoju obavezu neće moći da dobiju potvrdu, a samim tim izgubiće pravo na obnovu socijalne pomoći. Jedan od predloga kako bi se uspešno vršila kontrola obavljenih zadataka jeste da se izda nalog predsednicima MZ da oni na svojoj teritoriji vrše kontrolu i nadzor.

Nakon objavljene prve priče “ Mi, kante i kontejneri „, komunalni inspektor Jadranka Ćirić izdala je nalog PWW da očisti smeće oko kontejnera na pomenutoj lokaciji, ali je na žalost, već narednog dana, otpad ponovo bio kod kontejnera.

Svidja vam se članak: