U SRCU JUGA – kruna na dešavanja u kulturi u Leskovcu

 

Poezija 016 – naziv je neformalne pesničke grupe okupljene na fejsbuku, koja okuplja pedesetak stvaralaca iz Leskovca i okolnih mesta i godinama unazad ostvaruje vrlo zapažene rezultate na književnim manifestacijama širom Srbije ali i u okruženju.


Šestu godinu zaredom, ova družina, u toku decembra okupi, na sada već tradicionalnim pesničkim susretima „U srcu juga“, pesnike iz cele Srbije a bilo je i gostiju iz Makedonije, Bugarske i Iraka.

Zahvaljujući podršci Udruženja penzionera Grada Leskovca, koje je omogućilo da se susreti održe u velikoj sali Kluba prijateljstva, ove godine u Leskovcu su gostovali i za vredne nagrade se takmičili pesnici iz Beograda, Kragujevca, Niša, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Trstenika, Kruševca, Bojnika, Vlasotinca i Sijarinske Banje.
Žiri sastavljen od profesora književnosti: Ana Jović, Aleksandra Antić, Bojana Cvetković i Slaviša Šušulić imao je težak zadatak da od četrdesetak učesnika odabere pesme koje će biti nagrađene i pohvaljene.
Prvu nagradu „SRCE JUGA“ u Kruševac je odneo talentovani i već poznati pesnik Nikola Stojanovć za pesmu IDEM DA JE NAĐEM. Njemu je kao nagradu, pored diplome SRCE JUGA pripala i vredna umetnička slika, poklon slikarke i pesnikinje Sladjane Nedeljković iz Vranja.

Drugu nagradu i sliku slikarke Ljiljane Stojiljković iz Leskovca osvojila je Slađana Drndarević iz Ćuprije dok je treće mesto pripalo Mili Marković iz Paraćina za pesmu Vertikala. Žiri je odlučio i da pohvali pesme Kameni presto autorke Jelene Veljković, Dva meseca autorke Mirjane Svetozarević iz Niša kao i pesmu Neka joj jave, Nikole Zdravkovića iz Bojnika.
Po prvi put na pesničkim susretima, ove godine je svoju pesmu predstavio i pesnik Radosav Doderović iz Sijarinske Banje koji je izrazio želju da u skorije vreme organizuje jedno književno-poetsko veče i u Medveđi.
Ništa manje zanimljivo nije bilo ni takmičenje domaćih autora u kome su gosti, glasačkim listićima koje su dobili posle kazivanja svojih pesama, mogli da izaberu najbolje pesme koje su predstavili autori članovi Poezije 016.

 

Pobednik u kategoriji domaćih autora je Dejan Ristić koji je osvojio šest glasova publike. Drugo mesto pripalo je Dragani Miljković sa pet glasova a treće Kristini Jovanović sa tri. Pohvaljene su pesme Dobrile Stojanović, Marije Pešić i Mihajla Stojanovića sa po dva glasa.

Zoran Jovanović

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta “Kultura s juga” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Leskovca. Stavovi izneti u ovom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Svidja vam se članak: