„U susret Velikogospojinskom saboru“ Izložba u Kulturnom centru Medveđe

 

Juče je u Kulturnom centru opštine Medveđa održana izložba radova (akvarela, crteža, skulptura i ikona) umetnika Dragana Dragovića – Draga. Izložbu, pod nazivom „U susret Velikogospojinskom saboru“, otvorio je direktor Kulturnog centra, Nebojša Jakšić koji je upoznao prisutnu publiku sa stvaralaštvom umetnika.

 

 

Akvareli Draga Dragovića odišu svežinom i pozitivnošću. Šarm njegovih radova jeste u tome što oni nemaju ambicije monumentalnosti ali poseduju lepotu u iskrenosti i jednostavnosti. Motivi koje Drago iskazuje kroz svoje akvarele, često su povezani i sa područjem opštine Medveđa. Nađu se i slike stare balkanske arhitekture kuća i okućnica. Boje koje preovlađuju u njegovim radovima izazivaju spokoj i svest o skladu u onome koji ih posmatra. Zelena, plava, žuta i oker boja preovlađuju, prošarane belim površinama i zajedno čine jedinstvenu celinu koja opušta i odmara.

 

 

Skulpture koje Drago stvara u drvetu su još jedna njegova oblast interesovanja. Predstavljaju likove iz istorije kao i ljude snažnih karakternih crta, brđana Gornje Jablanice. Među njima se nađe i koje mitološko biće.

Ikone, relikvija svakog Srpskog doma, u tehnici boja na drvetu su početak Dragovog interesovanja za srpsku srednjovekovnu ikonografiju. Crteži u tušu, njih više desetina, apstraktni, živi, ornamentisani odaju svu kreativnost i umetničku srž koju dotiče umetnik Drago.

 

 

Postavka „U susret Velikogospojinskom saboru“ će biti izložena u Kulturnom centru Medveđe do 6. septembra 2021.godine.

Svidja vam se članak: