Veče slikarstva i filma u Medveđi

Sinoć je u Kulturnom centru opštine Medveđa priređeno veče pod nazivom „Kažu da kamen može da progovori“, na kome su gostovali slikar Bratislav Anđelković – Bata iz Vučja i filmski stvaralac Nebojša Ilić Ilke. Ovo je bila prilika za razgovor o uniji dve umetnosti, slikarstvu i filmu. Tokom razgovora sa publikom predstavljen je deo stvaralačkog opusa dva umetnika, posebno onaj deo koji je nastao zajedničkom saradnjom, prvi i drugi deo filma “Kamen drevnog snevača”.

Ilke je filmskom kamerom prvi uspeo da pronikne u suštinu Batinog rada, da publici prenese kako to kamen može da progovori više od reči i koliko sve to znači za srpsku duhovnost i umetnost. Bata i njegovo slikarstvo važne su teme za Ilketov filmski rad. Zajednička saradnja koja je rezultirala filmovima “Kamen drevnog snevača” I i II dala je mogućnost ovim velikim stvaraocima da svoje dve umetnosti predstave i van granice zemlje, da za to budu nagrađeni na prestižnim filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu, da se mnoge filmske i kulturne manifestacije otvaraju izložbama Batinih slika i projekcijom Ilketovih filmova. Kruna njihovog zajedničkog rada je svakako Bronzani vitez na Festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi 2010. godine.

 

 

Film „Kamen drevnog snevača 2“ je pokretna slika o postanju, poslanju i posvećenju jedinstvenog Srpskog slikara Bratislava Bate Anđelkovića. Priča je ispričana u duhu starozavetnog jezika a scene i pejzaži kamena namerno su birani kao raritetni brendovi Srbije. Umetnik je svuda išao i prebivao, ali uvek je ostajao na kamenu, od koga se ne može ni dalje, ni bliže. Ovo je filmskim jezikom ispričana priča o smislu ljudskog života.

Hilandarski mrav kao na dlanu „pozira” pod staklenom policom. Posmatrač tek pogledom kroz lupu na ovom sićušnom insektu zapaža iscrtan lik svetog Simeona. Oku ne promiču ni šibice, naizgled obična palidrvca, a na njima precizno naslikan Isus Hrist i Sveti Sava.

 

Posetioci izložbe imali su priliku da pogledaju neka od umetničkih dela oslikana na platnu i prirodnim materijalima – drvetu, kamenu, koži, kao i na predmetima za svakodnevnu upotrebu.

Svidja vam se članak: