Vekovi pravoslavni-800 godina od samostalnosti SPC

U Kulturnom centru opštine Medveđa sinoć je  prikazana predstava: „Multimedijalni dramski prikaz „Vekovi pravoslavni-800 godina od samostalnosti SPC“, koju je podržalo Ministartsvo kulture i informisanja.

U predstavi su prikazane najreprezentativnije duhovne besede, pesame, priče, muzika i video zapisi. Ovim dramskim prikazom, u kome su učestvovati glumci amateri iz Medveđe i Lebana, obeležen je značajan jubilej – 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve .

Projekat je imao za cilj da kroz scenske prikaze hronologije najznačajnih događaja iz srpske istorije od uspostavljanja samostalnosti SPC, upozna gledaoce sa osnovnim principima pravoslavlja i ljudima koji su dali veliki doprinos i žrtve njegovom očuvanju kroz vekove.

Predstava je imala tri celine :

Citatima iz Biblije uz audio-video efekte i igre senki prikazana je prva celina ZAPIS NA NEBU.

ZAPIS U KAMENU je predstavljen video prezentacijom srpskih manastira i crkava sa tekstovima – citatima napoznatijih duhovnika iz istorije SPC.

ZAPISOM U ZVONU koju čine Dramski prikazi scena iz života Sv. Save, Nikolaja Velimirovića, Vladike NJegoša, završen je treći deo predstave.

Snažan emotivni naboj koji je predstava izazvala kod publike prenela se i na razgovore o predstavi publike i glumaca, posle njenog završetka.

Svidja vam se članak: