Za bolju budućnost Medveđe

Predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić  uručio je 25 ugovora u okviru projekta „Radimo za bolju budućnost dece“.

Projekat „Radimo za bolju budućnost dece“ je partnerski projekat grada Leskovca i opština Vlasotince, Lebane i Medveđa, koji finansira Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije. Opština Medveđa sufinansira i sprovodi u okviru Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji – meru usklađivanje rada i roditeljstva

 

U okviru projekta, danas je u prostorijama opštinske uprave opštine Medveđa, predsednik opštine  dr Nebojša Arsić, uručio 25 ugovora o dodeli sredstava mladim bračnim parovima, mladim majkama i ženama (starosti od 18 do 35 godina). Ukupna vrednost dodeljenih ugovora je  5.280.000,00 dinara. Cilj projekta je razvoj i promocija preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva kod nezaposlenih mladih, kao i pruzanje podrške poslovanju i razvoju novoosnovanim i postojećim mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima.

Nakon dva kruga slekcija u kojoj je učestvovalo 45 zainteresovanih, odabrano je 25 aplikanata koji su zadovoljili sve kriterijume, uradili najbolje biznis planove i koji su dobili ugovore.

„Opština Medveđa raspolaže ogromnim prirodnim resursima, i skladu sa tim podržani su biznis planovi koji uključuju preradu drveta, unapređenje poljoprivrede kroz nabavku opreme i mašina, nabavku opreme za pčelare, ali i za vulkanizersku i keramičarsku radnju.

Istim projektom predviđena je i rekonstrukcija igrališta predškolske ustanove „Mladost“ kao i zamena postojećeg mobilijara u dvorištu vrtića. Radovi su počeli juče, angažovana je firma „Asako“ iz Čačka, a predviđeno je da sve bude završeno u okviru 60 radnih dana, ukoliko to vremenski uslovi dozvole. Vrednost celokupnog projekta je 3,5 miliona dinara.

Direktor PU Mladost Dobrila Andrejević kaže da deca u vrtiću uče da čuvaju svoju životnu sredinu i sve ono što ih okružuje, pa tako čuvaju i svoje igračke i ljuljaške i klupe koje se nalaze u sklopu ustanove. Mobiljar koji je do sada bio u upotrebi u znatnoj meri je bio oštećen, i ustanova je kontinuirano otklanjala kvarove, ne samo zbog estetike, već i zbog bezbenosti dece. Andrejević napominje da štetu nisu prouzrokovala deca koja borave u vrtiću, nego se to dešavalo u popodnevnim satima. Dodaje da su sprave namenjene svima i da svi mogu da ih koriste, ali i da vode računa o njima i da ih čuvaju. „Mi stalno govorimo našoj deci koliko je važno da brinu o svojoj okolini, ali je bitno da se to neprekidno ponavlja. Na taj način deca najbolje uče“ zaključuje ona.

Svidja vam se članak: