Zamenik komandanta štaba za vanredne situacije Goran Ivanović odgovara na pitanja građana

Na mejl redakcije Radio Medveđe stiglo je nekoliko pitanja vezanih za vanredno stanje zbog proglašenja epidemije izazvane virusom COVID19. Gost u „Razgovoru s povodom“ bio je Goran Ivanović, koji je odgovorio na pristigla pitanja.

1. Kako nasi stari od preko 70 godina da saznaju za mere Koje opstina preduzima a koji ne zive u Medvedji (s obzirom da nemogu da izadju iz kuce a ne rukuju internetom)?

Štab za vanredne situacije opštine Medveđa doneo je odluku da se na svim prodavnicama, školama, autobuskim stajalištima, kancelarijama mesnih zajednica istakne obaveštenje o postupanju za vreme trajanja vanrednog stanja, a savetima mesnih zajednica, volonterima, odbornicima i građanima mlađim od 70 godina data je preporuka da svoje starije komšije obaveštavaju o svim aktuelnostima vezanim za novonastalu situaciju. Brojevi telefona dostupni za informacije su Opština Medveđa 016/891-138, Crveni krst 016/891-206, Dom zdravlja 016/891-236, 016/891-237 i Centar za socijalni rad  016/891-340. Broj telefona Centra za socijalni rad koji je dostupan 24h je 064/8900-681.

2. Ako je uopste prodavnica otvorena nedeljom ujutru kako da stignu iz sela a obzirom da nema prevoza a i ako ga ima kako da to saznaju?

Preporuka svim građanima opštine Medveđa je da izlaze iz svojih domova bez preke potrebe, i sve potrebne namirnice biće im dostavljene na kućnu adresu. Dovoljno je samo da pozovu neki od pomenutih telefona. Ukoliko ipak žele da sami obave trgovinu u vreme kada je to propisano za starije od 70 godina, dovoljno je pozovu te iste telefone i biće im obezbeđen prevoz. Radnje koje su otvorene nedeljom od 04-07 su:

Zlatni trag iz Leskovca, prodavnica u Medveđi

Aman DOO Beograd prodavnica u Medveđi

Dve lipe u Lecu

Novi Rio u Sijarinskoj banji

Prodavnica u Ravnoj banji

Prodavnice u Gazdaru

Prodavnica u Bučumetu

Prodavnica u Đulekaru.

3. Zasto nema policije a obzirom da mi u banji Imamo komsiju koji ima 76 godina i svaki dan ode negde autom otkad je pocelo vanredno stanje ?

Patrole policije su konstatno na terenu, i koliko je do sada zabeleženo, u Medveđi takvih slučajeva nije bilo, a apeluje se na sve građane da se odgovorno ponašaju i da prijave ukoliko primete da se osobe starije od 70 godina kreću, uprkos naredbi štaba za vanredne situacije.

4. Da li gradjani treba da kontaktiraju crveni krst ili ce biti kontaktirani a obzirom da nemaju pojma kako funkcionise sistem itd ?

Crveni krst je u obavezi da hranu odnosi svojim registrovanim korisnicima i zaposleni iz Crvenog krsta i volonteri to sprovode svakodnevno od dana proglašenja vanrednog stanja. „Ovom prilikom pohvalio bih sve zaposlene u ovoj ustanovi a takođe i direktora Doma zdravlja u Medveđi, kao i svo osoblje, jer bez obzira koju ustanovu da pozovete svi će vam izaći u susret i obavestiće štab za vanredne situacije, kako bi pomoć bila pružena onima kojima je najpotrebnija“ rekao je Ivanović i dodao još jednom da svi građani bez ustručavanja mogu da pozovu za bilo koju potrebu. Ivanović je ostavio svoj broj telefona koji je dostupan 24h: 064/8638-014.

5. Kako funkcionise dom zdravlja u medvedji ako slucajno imate neku informaciju?

Kao što smo već javljali i obaveštavali građane, oformljena je posebna ambulanta koja će primati samo pacijente koji imaju simptome nalik virusnoj infekciji a to su: povišena telesna temperatura i kašalj, i radiće do 18 sati. Drugi deo doma zdravlja otvoren je za sve ostale građane, odnosno pacijente, i lekarska pomoć je omogućena 24h.

6. Ako stari zele da plate racune kako mogu to I da urade ?

Računi mogu da se plate elektronskim putem, a starijim sugrađanima je omogućeno odlaganje plaćanja računa bez ikakvih posledica.

Zamenik komandnta štaba za vanredne situacije opštine Medveđa Goran Ivanović istakao je na kraju razgovora da su građani uvek u pravu, izvinio se ukoliko je bilo propusta, pozvao sugrađane da prijave nepravilnosti u radu volontera i pozvao na ličnu i kolektivnu odgovornost. Preporučio je da se bez preke potrebe ne izlazi iz domova, i da se poštuju naredbe Vlade Republike Srbije.

Svidja vam se članak: